U trendu

Uvoz struje i gasa mnogo kostao-500mln, 700, milijardu evra. . .

KOPAONIK – Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je državu mnogo koštao uvoz struje i gasa od decembra kada je elektroenergetski sistem bio u kolapsu, kao i da ne bi još licitirala da li je taj uvoz koštao „milijardu (evra), 500 ili 700 miliona.

Mihajlovićeva je tako odgovorila na pitanje novinara kako komentarise procenu Fiskalnog saveta da su EPS i Srbijagas uvezli u tom periodu struju i gas u vrednosti oko milijardi evra.

„Mnogo nas je koštalo, to je tačno, ali treba znati jednu stvar, prošle godine u ovom vreme cena struje po megavat času je bila 43 evra, danas je 450 ili blizu 500 evra po mevagat času. I u vreme kada se dešavao problem u EPS u i kada smo imali kolaps EPS je morao da uvozi struju, kao što je i Srbijagas u jednom delu uzimao gas sa tržišta“, navela je ministarka.

Koštalo nas jeste mnogo, ali ne mogu još uvek da licitiram sa tim da li je „miljardu, 500 ili 700“ miliona evra.

Rekla je da će se videti posle šta se dešavalo tokom energetske krize.

Ona je naglasila EPS danas, iako je porasla potrošnja struje, uvozi samo pet odsto struje, dok je u prethodnim mesecima uvoz bio između 18 i 20 odsto, pa i više od 20 procenata struje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.