U trendu

Uz podršku EU unapređuju se uslovi za investicije u Šapcu

ŠABAC – U Šapcu su uz podršku Evropske unije od preko 710.000 evra danas počeli radovi na infrastrukturnom opremanju Severozapadne radne zone kako bi se dodatno unapredio poslovni ambijent Grada.

Kako se navodi u saopštenju EU PRO, radovi podrazumevaju izgradnju oko kilometar kolovoza kao i postavljanje vodovodne mreže i fekalne i atmosferske kanalizacije, a sve u cilju privlačenja investicija i povećanja broja zaposlenih i životnog standarda građana.

Menadžerka programa EU PRO Olivera Kosić kazala je da je severozapadna radna zona jedan od devet projekata unapređenja poslovne infrastrukture koje EU preko programa EU PRO finansira sa ukupno 4,5 miliona evra.

„Realizacijom ovih projekata stvaraju se uslovi za ekonomski razvoj lokalnih samouprava, odnosno privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta, a Šabac i Sokobanja su lokalne samouprave koje su prve otpočele realizaciju projekta poslovne infrastrukture“, istakla je Kosić.

Podsetila je da je EU opredelila ukupno 25 miliona evra za realizaciju programa EU PRO koji se realizuje u partnerstvu sa Vladom Srbije sa ciljem da se doprinese društveno-ekonomskom razvoju zemlje.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da je taj grad dobio sredstva za dalji razvoj i širenje industrijske zone i prodaju parcela novim investitorima, a već sada, kaže, postoji interesovanje za kupovinu 11,7 hektara.

Dodao je da je severnozapadna industrijska zona najveća zona u Srbiji u kojoj trenutno posluje 50 stranih i domaćih kompanija, te da je do sada uz podršku EU realizovao projekte ukupne vrednosti 30 miliona evra.

Program EU PRO ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.