U trendu

Vasić: Građani se pretežno odlučuju za varijabilnu kamatu

BEOGRAD – Generalni sekretar Udruženje banaka Srbije Vladimir Vasić, izjavio je danas da se veći broj građana odlučuje za varijabilnu kamatnu stopu prilikom uzimanja kredita, jer je fiskna kamata uvek skuplja u trenutku kada se uzima kredit.

„Varijabilna kamatna stopa treba da pomogne svima nama da obazrivije ulazimo u bilo kakav projekat uzimanja kredita, da znamo da u narednih nekoliko meseci možemo da očekujemo rast kamatnih stopa“, rekao je Vasić za Tanjug, komentarišući napise u medijima kako je većina poslovnih banaka u Srbiji povukla iz ponude pozajmice sa fiksnom kamatom.

On je ocenio kako krediti, koji su poskupeli zbog rasta referentne kamatne stope Narodne banke Srbije (NBS), nisu skuplji nego što su to bili pre 12 godina.

„Mi smo pre 12 godina imali referentnu kamatnu stopu od 12 odsto, a sada je ona četiri procenta i cenu gotovinskih dinarskih kredita od 15 do 18 odsto, danas su između 9,5 i 12 odsto. Sa druge strane, mi danas imamo bollji standard. Tada je prosečna plata bila oko 300 evra, danas je 650 evra, tako da rast rata od pet do 15 dolara nadam se ne utiče mnogo na sve nas, za razliku od pre 12 godina kada je plata bila 300 evra“, rekao je Vasić.

On je istakao da se građani mnogo više odlučuju za kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, jer je fiksna kamata u trunutku uzimanja kredita uvek viša od varijabilne, zato što sadrži rizike tokom otplate pozajmice.

Vasić očekuje da će inflacija na globalnom nivou biti ukroćena, što će dovesti do pada euribora, a time i cene kredita.

„Ja sam siguran da će restriktivna monetarna politika centralne banke dati rezultat i da će krajem godine inflacija da stane, a onda, kako prolazi zima, da se vraća u granice normale do kraja godine, na negde pet ili šest odsto, a onda 2024. da se varati u zonu od tri odsto, plus minus 1,5 procenat, što je ciljana inflacija NBS-a“, procenio je Vasić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.