U trendu

Već 1.500 zainteresovanih za e-licitacije zaplenjene robe

BEOGRAD – Od najave Uprave carina da će 30. marta početi sa elektronskim načinom sprovođenja javnih licitacija za robu i vozila oduzete pravosnažnim sudskim rešenjima u carinskim prekršajnim postupcima interesovanje je izrazilo oko 1.500 građana i više od 150 pravnih lica, rečeno je danas Tanjugu u Upravi carina.

„Uprava carina, kao veoma važan deo Ministarstva finasija, prednjači u sprovođenju elektonskog poslovanja u svim aspektima svog rada. Elektronske licitacije će omogućiti mnogo efikasniji način učešća svim zainteresovanim za kupovinu robe i vozila oduzetih pravosnažnim sudskim odlukama u postupku carinskog prekršaja“, rekla je tim povodom pomoćnica direktora Uprave carina u sektoru za finansijske, pravne i investicione poslove Sunčica Mirković.

Naglasila je da Uprava carina doprinosi obezbeđivanju gotovo polovine sredstava repoubličkog budžeta i očekuje da će sada to činiti u još većem procentu.

Mirkovićeva je napomenula kako je Uprava carina u poslednje tri godine kroz javna nadmetanja budžetu Srbije uplatila više od 260 miliona dinara, s tim da je prošle godine od prodaje oduzete robe donela 73 miliona dinara u državnu kasu.

Precizirala je da je 2021. sprovedeno 98 javnih prodaja, od čega se 46 licitacija odnosilo na vozila, a 52 na prdaju ostale robe.

„Efekti licitacija će u narednom periodu biti znatno veći, jer e-licitacije omogućavaju učešće mnogo većeg broja učesnika, zato što će ljudi koji žive u Dimitrovgradu moći iz svojih stanova da učestvuju u prodaji robe carinarnice Subotica. Time ćemo ostvariti veću mogućnost nadmetanja, pa tako i daleko veći prihod budžetu“, naglasila je Mirkovićeva.
Ona je napomenula da će elektronske licitacije smanjiti dosadašnje troškove održavanja klasičnih javnih nadmetanja, jer neće morati da se plaća eventualni zakup prostora za održavanje nadmetanja, prisustvo policije koja treba da omogući legalnost ovih postupaka, kao i oglasi u novinama kojima se najavljuju licitacije.

„Sada očekujemo potpunu javnost i transparentnost i zato veći broj učesnika u licitacijama. Dosadašnje nemile pojave koje su se dešavala na pojedinim licitacijama neće biti moguće. E-licitacija prevashodno obezbeđuje tajnost učeniska. Svaki od njih ima svoju šifru i tek na kraju licitacije čak i oni koji ih vode će znati ko je kupio robu i na taj način će še izbeći nemili događaji“, naglasila je Mirkovićeva za Tanjug

Pomoćnica direktora Uprave carina izrazila je veliko zadovoljstvo što su građani i preduzeća već pokazali veliko interesovanje za nivi vid prodaje zaplenjene robe.

Prva javna e-licitacija biće održana 30. marta od 10 časova u UPRAVI CARINA U BEOGRADU, a njajavljeno je da će prisustvovati ministar finasija Siniša Mali. Ponuđena će biti luksuzna roba, ali i nestali prtljag.

Službenik carinarnice Beograd Božidar Đurić je rekao da on i njegove kolege svakodnevno odgovaraju na brojna pitanja zainteresovanih građana upućena imejlom u vezi s novim postupkom javnih licitacija.

„Sva pravna i fizička lica mogu da se informišu na sajtu Uprave carina o javnim licitacijama koje će biti sprovedene u narenom periodu preko linka elektronska prodaja. Preko njega mogu da uđu u aplikaciju, pročitaju upustva i prijave se, tako što će uneti lične podatke. Mogu da skeniraju ličnu kartu ili neku dugu ličnu ispravu i pošalju je, dok su pravna lica dužna da unesu PIB i ostale podatke o preduzeću i pošalju preko aplikacije radi dobijanja odobrenja za učešće“, rekao je Đurić.

Napomenuo je da je neophodno da učesnici pošalju mejl adresu preko koje će komunicirati sa Upravom carina.

„Aplikacija automatski pošalje na imejl koliki iznos depozita treba da se upati, na koji broj racuna, do kada i kojoj carinarnici. Nakon uplate depozita proveri se da li je uplaćeno, a to je 30 odsto od početne cene, dobija od nas mejl da mu je odobreno učešće na licitaciji i dobije šifru pod kojom će učestvovati“, objasnio je Đurić u izjavi za Tanjug.

Dodao je da će na prvoj e-licitaciji biti pinuđena tri luksuzna ručna časovnika od kojih je jedan marke Hablot s početnom cenom većom od 800.000 dinara, nekoliko mobilnih telefona, izgubljeni prtljag, odela za plivanje i surfovanje i nekoliko ekskluzivnih ženskih tašni.

Đurić napominje da je za održavanje licitacije neophodno da se za nju prijavi najmanje troje zainteresovanih kupaca, a onaj ko izlicitira najvišu cenu ima rok od osam dana da uplati celokupan iznos ili mu u protivnom depozit neće biti vraćen.

Svima koji ne pobede na licitaciji novac od depozita biće uplaćen na račun čiji broj su naveli prilikom podnošenja prijave za učešće.

Đurić je naglasio da ubuduće javne prodaje zaplenjene carinske robe više neće biti oglašavane u štampi, već isključivo na sajtu Uprave carina, gde će se nalaziti svi podaci u vezi s robom i postupkom prodaje i to 10 dana pre njenog sprovođenja.

Dodao je da i dalje postoji mogućnost da kupci lično pregledaju robu četiri dana pre zakazane licitacije.

Uprava carina navodi da se početna cena robe određuje komšijski, pri čemu se najčešće uzima u obzir cena iste ili slične robe na domaćem tržištu umanjena za poresku maržu, dok se za procenu vrednosti specifičnih roba poput juvelirskih proizvoda ili nafte može angažovati veštak.

Dodaje se da će e-licitacija doprineti bržoj prodaji robe, što znači da će biti sprečeno njeno neminovno prodapadanje tokom stajanja u carisnkim magacinima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.