U trendu

. Većina MiSP prebrodila krizu i povećala zaposlenost

BEOGRAD – Mala i srednja preduzeća uz ekonomske pakete podrške Vlade Srbije ne samo da su uspela da u najvećoj meri prebrode krizu, već se i zaposlenost povećala, rečeno je danas na prvom danu 12. međunarodnog CRS foruma.

Pomoćnica ministarke privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović rekla je na Forumu da su zbog pandemije kovid-19 protekle dve godine bile veoma izazovne za poslovanje, i da je cilj preduzeća bio da opstanu.

Mala i srednja preduzeća su, kako je rekla, pokazala odgovornost i uspela da održe kapacitet domaće privrede, a uz to su, istice, povećala broj radnika.

Obradović je navela da tim preduzećima nije lako da se uključe u projekte i investiraju u ekologiju, zelenu agendu i održivo poslovanje.

„Mala i srednja preduzeća su važna, i bitno je da se uključe u društveno odgovorno poslovanje. Ona većinski doprinose stvaranju BDP, zaposlenosti i lokalnom ekonomskom razvoju“, rekla je ona.

Ministarstvo privrede je to, kako je rekla, prepoznalo i velikom broju firmi kroz različite programe omogućilo finansijsku i drugu podršku.

Direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Srbiji (USAID) Suzan Fric ocenila je da je pomak Srbije na 48 mesto liste Svetskog indeksa davanja za 2021, impresivan i dodala da je, pre samo tri godine, naša zemlja zauzela 129. mesto.

Fric je rekla da iz pravnog okvira za donacije koji u SAD postoji duže od jednog veka Srbija može mnogo da nauči i napreduje brže nego što su to učinile Sjedinjene države.

Ona je iskoristila priliku da podseti da USAID ove godine obeležava dve decenije rada u Srbiji, i za to vreme, ističe, organizacija je blizu 900 miliona dolara usmerila na ubrzanje ekonomskog i demokratskog razvoja.

Predsednik Foruma za odgovorno poslovanje, koji uz podršku USAID organizuje CRS Forum – Dejan Turk, rekao je da je put ka održivosti pun izazova sa kojima se svi u poslovnom svetu suočavaju.

Turk je istakao da će na prvom danu konferencije biti predstavljen Priručnik za nefinansijsko izveštavanje, koji će sve zainteresovane strane informisati o ovoj od nedavno, kaže on, zakonskoj obavezi.

To uputstvo će, dodaje, velikim kompanijama pomoći da razumeju zašto je važno da izveštavaju o socijalnim pitanjima životne sredine i upravljanja.

Važna tema Foruma će, prema njegovim rečima, biti i kampanja o donacijama hrane najugroženijima koju je nedavno pod sloganom „Spasimo hranu, spasimo humanost“ sprovela Koalicija za dobročinstvo.

CRS forum, koji se zbog epidemioloških rizika do 26. novembra održava u hibridnom formatu, zainteresovani mogu da prate onlajn, na Jutjubu i društvenim mrežama Foruma za odgovorno poslovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar