U trendu

Velika ulaganja države u vode za zalivanje i piće

BEOGRAD – U Srbiji se trenutno rade tri velika sistema kojima će voda za navodnjavanje stići do parcela, akumulacija za vodosnabdevanje Svračkovo, a ulaže se i u vodovodne mreže kako bi se smanjili gubici, rekao je danas za Tanjug direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća Srbijavode Goran Puzović.

On je ocenio da Srbija ima prostorno i vremenski ozbiljne deficite vode.

„Postoje periodi tokom godine kada imamo vode više nego što nam treba u nekim delovima, javljaju se poplavni talasi, sa druge strane leto i jesen u većem delu Srbije donosi deficite i probleme“, rekao je Puzović.

Dodao je da se trenutno grade tri velika sistema kojim država dovodi vodu do parcela.

„Očekujemo da u narednih pola godine završimo projekte za sisteme i u Pančevačkom ritu i u Topoli i u Čačku. Tu ne stajemo, čeka nas razgovor sa lokalnim samoupravama, projektovanje, i izgradnja sistema za distribuciju te vode“, rekao je on.

Puzović je naveo da država daje kredite i subvencije za nabavku moderne opreme za navodnjavanje, kako bi sve poljoprivredne kulture mogle da budu zalivene.

„U narednih nekoliko meseci ćemo pustiti tender za Resavsku dolinu, što je novi projekat, a razvijamo tehničku dokumentaciju za Negotinsku niziju“, rekao je Puzović.

Dodao je da će država donošenjem nove strategije razvoja navodnjavanja definisati sva deficitarna područja i odrediti prioritete za razvoj navodnjavanja poljoprivrede, kao i obezbeđivanja dovoljno vode za piće svim građanima.

Naveo je da se po pitanju vodosnabdevanja u centralnoj Srbiji gradi ozbiljan sistem sa akumulacijom Svračkovo, kod Arilja, koja treba da snabdeva region od 500.000 stanovnika pitkom vodom.

„Gradi se od 2010. godine. Očekujemo da u naredne 3-4 godine bude puštena u rad ta akumulacija“, rekao je Puzović i dodao će to biti prva „zelena“ akumulacija i da će Rzav biti zaštićen.

Naveo je da se aktivno inovira tehnička dokumentacija za akumulaciju iznad Kuršumlije, te da je u petnaestak godina uloženo više od 35 miliona evra u taj projekat.
„Očekujemo da dogodine krenemo u završetak tog projekta, a građevinski nam je potrebno od 2,5 do 3 godine, da završimo radove. Sa te akumulacije nekih 500.000 ljudi treba da pije vodu“, rekao je on.

Naveo je da će se graditi akumulacija na reci Ubači iznad Uba, što će omogućiti odbranu od voda, zalivanje doline Tamnave i da se vodom snabdeva stanovništvo.

Puzović je poručio i da odnos prema vodi, koja je ograničen resurs, u Srbiji mora da se promeni, a građane je pozvao da štede koliko mogu.

Dodao je da su, prema nekim kalkulacijama, gubici vode u sistemima u Srbiji od 30 do 70 odsto i istakao da je država krenula u akciju obnove vodovodnih mreža, što će smanjiti sve gubitke.

Govoreći o urbanim poplavama, poput poslednje u Beogradu, Puzović je rekao da će se kroz rekonstrukcije kanalizacija doći do toga da se na vreme evakuišu te velike vode.

Podsetio je da je dve trećine Srbije brdsko-planinsko, gde su opasnost bujične vode, pa je do štete tek nekoliko sati.

„Država izdvaja ozbiljna sredstva za rekonstrukciju, sanaciju i izgradnju novih objekata. Srbijavode za šest godina imala je preko 720 gradilišta u 103 opštine i grada. Živi se bezbednije. Ali apsolutna sigurnost ne postoji jer smo 40 godina imali gradnju gde ne treba da bude, u dolinama velikih malih reka i potoka“, zaključio je Puzović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.