U trendu

Velikim padom nastavljen loš početak godine na berzama

Vol strit je danas zabeležio još jedan loš dana čime su završene najgore prve dve nedelje godine u istoriji, prenela je agencija Asošiejtid pres.
Veliki pad predvode energetske i finansijske kompanije, dok je dalje nastavljen pad cena nafte koji je gurnuo sirovu naftu ispod 30 dolara po barelu.

Industrijski indeks Dau Džons izgubio je 2,4 odsto, dok je Standard end Pur 500 izgubio 2,24 odsto. Najgore je prošao tehnološki indeks Nasdak s gubitkom od 2,7 odsto. Dau Džons i Standard end Pur 500 su ove godine izgubili po 8,2 odsto, dok je Nasdak slabiji za 10,5 odsto.

Današnji loš dan je usledio posle jučerašnjih solidnih dobitaka, pošto je Standard end Pur 500 imao najbolji dan od početka decembra. Ipak, ti dobici su usledili posle pada u sredu, kada je bio najgori dan na berzi od septembra. Nestabilnost na berzi je posledica sve veće nervoze investitora oko usporavanja rasta u Kini, strmoglavog pada cene nafte i mogućih posledica tih trendova na američke korporacije.

Cena nafte je pala za pet odsto na 29,7 dolara po barelu u Njujorku, a tokom dana je pala na 29,13 što je najniži nivo od 2003. godine. Veliki gubici u ceni nafte, koja je u leto 2014. koštala preko 100 dolara po barelu, energetskim kompanijama su izbili profit i otežali im vraćanje kredita.

Pored nafte, nervozi investitora su doprineli i novi podaci prema kojima je industrijska proizvodnja u SAD u decembru pala treći mesec za redom, dok je takodje pala i maloprodaja.

Evropske berze su takodje imale loš dan, iako su na početku trgovanja bile u plusu. Nemački indeks Daks pao je za 2,6 odsto, francuski KAK 40 za 2,4, dok je britanski FTSE 100 izgubio 1,9 odsto.

Indeks berze u Šangaju izgubio je 3,6 odsto, čime je pao na najniži nivo od 8. decembra 2014. Agencija Sinhua je prenela da su kreditne aktivnosti banaka u decembru pale u odnosu na godinu dana ranije. Hongkongški indeks Hang Seng je izgubio 1,5 odsto, japanski Nikei 225 0,5 odsto, a južnokorejski Kospi 1,1 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.