'Veropulos' podržao projekat PKS 'Čuvarkuća'

Privredna komora Srbije (PKS) je danas saopštila da je i grčki lanac samoposluga „Veropulos“ podržao projekat PKS „Stvarano u Srbiji“ i dodelu kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ visokokvalitetnim proizvodima stvorenim domaćim resursima u Srbiji.

Generalni direktor firme „Veropulos Srbija“, Mark Ernest Garofani rekao je da će ta kompanija organizovati promotivne akcije u samouslugama „Super vero“ da bi „Čuvarkuće“ približila potrošačima, i da će biti „snažna podrška malim proizvodjačima s kojima saradjujemo da se bore da dobiju ovaj žig“.

U panel diskusiji „Jedinstvena oznaka za kvalitet domaćeg proizvoda“, u okviru trodnevne konferencije „Belgrade food show“, saopštila je PKS, Garofani je istakao da Srbije ima mnogo kvalitetnije proizvode od drugih i ocenio da su projekat „Stvarano u Srbiji“ i žig „Čuvarkuća“ „dobra kombinacija i za protrošače, proizvodjače i trgovce“.

Po njegovim rečima, već je uočen rast prodaje proizvoda koji nose žig „Čuvarkuća“, a on očekuje da rast bude i dvocifren.

Garofani je ocenio da je dobro što ta inicijativa potiče od nezavisne institucije kao što je PKS i stručnjaka koji sa njom saradjuju na projektu „Stvarano u Srbiji“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Veljković, koji je i član stručnog Saveta za dodelu kolektivnog žiga, rekao je da je cilj da „žigom ‘Čuvarkuća’ jasno odvojimo proizvode koji su stvarani u Srbiji i tako kupcu poručimo da njihovom kupovinom pomaže domaćeg proizvodjača i domaću privredu, ali i zna šta kupuje, proizvod od domaćih sirovina“.

„Čuvarkuća je nešto što utiče i na podizanje imidža Srbije u svetu“, dodao je profesor.

O značaju žiga na svojim proizvodima govorili su i predstavnik malih proizvodjača Branislav Sekulić, osnivač kompanije „Vrtlari“ i Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije „Sunoko“.

Sekulić je istakao da „Stvarano u Srbiji“ pod jedno okrilje stavlja male proizvodjače hrane i pruža im veću vidljivost u trgovinama i brži put do potrošača.

Košutić je rekao da se „kompanija ‘Sunoko’ medju prvima priključila projektu koji potvrdjuje kvalitet domaćih proizvoda i podstiče domaću proizvodnju i ekonomiju“.

Naglasio je da ta kompanija koristi 100 odsto sirovine, šećernu repu, iz Srbije, a da je žig potvrdio standard kvaliteta koji imaju.

Za samo nekoliko meseci, za „Čuvarkuću“ je konkurisalo više od 600 proizvoda od kojih je 393 prošlo proceduru i već dobilo tu oznaku, a šest najvećih trgovinskih lanaca je u više od 800 objekata „udomilo“ „Čuvarkuće“.

Žig „Čuvarkuća“ se na tri godine, s mogućnošću resertifikacije, dodeljuje proizvodima u čijem je sastavu bar 80 odsto domaćih resursa.

Pored „Veropulosa Srbija“, projekat „Stvarano u Srbiji“ veliku podršku je dobio i od trgovinskih lanaca „Merkator S“, „Delez Srbija“, „Univereksport“, DIS, „Domaći trgovinski lanac“ (DTL), objavila je PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.