U trendu

Vesović: Trudimo se da povećamo zaposlenost mladih u regionu

BEOGRAD – Jačanje tržišta rada, zapošljavanje mladih, podrška i angažovanje talenata mogu znatno ubrzati ekonomski i ukupan razvoj u jugoistočnoj Evropi, poručeno je u Parizu na konferenciji „Ljudski kapital – Zajedno oblikujemo budućnost“.

Ovaj događaj na visokom nivou okupio je predstavnike privrednih komora Zapadnog Balkana koji su saglasni da region ima veliki potencijal, kvalitetne ljudske resurse i talentovane mlade ljude koji svojim veštinama i angažmanom mogu znatno da doprinesu prosperitetu i jačanja konkurentnosti Jugoistočne Evrope, saopštili su iz PKS-a.

Direktor Sekotra za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ukazao je na važnost uvođenja dualnog obrazovanja kao i veću saradnju privrede i obrazovnih institucija čime se doprinosi kreiranju kadrova za nove tehnologije i stvaranje visokosofisticiranih proizvoda.

„Posebno treba raditi na unapređenju kvaliteta života, podsticati mlade da nakon školovanja ostanu u zemlji, unapređujući moguhnost zapošljavanja u struci“, dodao je Vesović.

Prema njegovim rečima, nezaposlenost u regionu nikada nije bila niža, ali je zapošljavanje mladih i dalje izazov u svim privredama Zapadnog Balkana.

Dodao je da se istovremeno naše privrede suočavaju sa nedostatkom kvalitetnih kadrova zbog čega je važno unaprediti dualno obrazovanje kao sredstvo za nivelisanje ponude i potražnje na tržištu rada.

Vesović je podsetio i na značaj izgradnje zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana i inicijativu poput Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana u okviru kojeg će uskoro biti uspostavljeno zajedničko tržište rada čime će se omogućiti slobodan protok radne snage.

„Zajedničko regionalno tržište domaćim privrednicima proširiće prostor za poslovanje, a samim tim i zaposliti veći broj mladih u svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, što je preduslov za njihov ostanak u regionu“, kazao je Vesović.

Konferencija u Parizu održana 17. maja u sedištu OECD okupila je i ministre zadužene za ekonomska pitanja i razvoj i visoke predstavnike iz jugoistočne Evrope, zemalja članica OECD i EU, Evropske komisije, međunarodnih partnerskih organizacija, privrednih komora i nevladinih organizacija, kao i druge regionalne zainteresovane strane.

Sesije su se bazirale na analitičkim uvidima OECD-a i preporukama politika, uključujući studiju o migraciji radne snage na Zapadnom Balkanu (2022) i studiju o perspektivi konkurentnosti jugoistočne Evrope (2021), navedeno je na portalu PKS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.