Vesović: Za energetsku stabilnost važan siguran pristup gasu

BEOGRAD – Za energetsku stabilnost Srbije važan je siguran pristup gasu u svakom trenutku, a ruski gas je energetski pokretač srpske privrede, izjavio je danas Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije povodom razgovora predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, o ekonomskoj saradnji.

Vesović je za Tanjug rekao da je za Srbiju ekonomska saradnja sa Rusijom, kao i celokupnom Evroazijskom ekonomskom unijom, od velikog strateškog značaja, pre svega zato što smo sirovinski izuzetno zavisni od nafte i gasa koje uvozimo iz Rusije.

Za Srbiju je, navodi, vrlo važno da ima stabilnu isporuku gasa i dodaje da je stvaranje mogućnosti za alternativni pravac za snabdevanje gasom sigurnost za sve proizvođače koji svoju proizvodnju u Srbiji baziraju na sirovinama poput gasa.

„Turski tok i investicije koje su u zadnjih godinu dana napravljene kroz radove na izgradnji Turskog toka kroz Srbiju su značajne i pokrenule su srpsku privredu i srpsku građevinsku privredu i sve kompanije koje su uključene u taj projekat. Mislim da je, čak, u toku 2019. godine Turski tok doprineo rastu BDP-a Srbije za čak jedan procenat“, kaže Vesović.

Naglasio je da je za našu energetsku stabilnost siguran pristup gasu u svakom trenutku važan, te naveo da Banatski dvor kao skladište gasa obezbeđuje tromesečcnu sigurnost u slučaju da dotok gasa bude nestabilan.

Vesović je rekao da su praktično 70-80 odsto od dve milijarde dolara ukupnog uvoza Srbije iz Rusije sirovine.

„Naš izvoz se kreće oko milijardu dolara godišnje. Poslednjih nekoliko godina beležio je blagi rast iako smo imali jednu lošu fazu 2014.i 2015. usled nestabilnosti ruskog tržišta i rublje“, rekao je Vesović.

Kaže da Srbija izvozi gotove proizvode, prehrambene proizvode, pre svega poljoprivredne proizvode i da 30 odsto tog našeg izvoza čine voće i povrće, a na prvom mestu jabuke.

„Za nas je važno da se Srbija predstavi kao investiciona destinacija, jer ne računajući NIS i veliko zajedničko strateško ulaganje i pojedinačni primeri iz industrije, nedostaju veće ruske investicije na srpskom tržištu“, smatra Vesović.

Naglasio je da je srpsko tržište jedno od najatraktivnijih tržišta u Evropi i da ruskim partnerima treba da predočimo naše mogućnosti koje su privukle ogroman broj investicija iz EU.

„Na listi od 10 najvećih izvoznika iz Srbije, devet su praktično strane kompanije od kojih su osam iz EU. Jedan od srpskih aduta za privlačenje investitora jeste atraktivnost sporazuma o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Evroazijskom unijom“, rekao je Vesović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.