Više od 20 odsto radnika u dečijim igraonicama radi na crno

Inspektorat za rad utvrdio je da je više od 20 odsto radnika u 349 vrtića i dečijih igraonica u Srbiji u kojima se organizuju proslave rodjendana zaposleno na „crno“, odnosno da nema ugovor o radu niti obavezno socijalno osiguranje.
Nadzor je obavljen od 2. do 4. februara, a utvrdjeno je da je od 764 radnika 163 radilo bez ugovora, navodi se u saopštenju.

Inspektori su doneli 54 rešenja kojima je poslodavcima, pored ostalog, naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcija je otkrila i 18 neregistrovanih igraonica u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika, a u devet igraonica samo vlasnik.

Neregistrovane igraonice su otkrivene u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću

Inspektori su doneli 18 rešenja kojima je vlasnicima igraonica naloženo da odmah pokrenu postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti do ispunjenja propisanih uslova.

(Beta)

Napišite komentar