U trendu

Višković: U Srpsku vraćamo prestavništva firmi iz Srbije

BEOGRAD – Republika Srpska i Srbija prvi put rade na velikim energetskim projektima izgradnje tri elektrane na gornjem slivu Drine čija je vrednost oko 450 miliona evra, a novi sastanak predstavnika institucija RS i Srbije u maju doneće još mnogo novih projekata, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

„Razgovaraćemo o investiranju u Srpsku. Vodimo pregovore sa određenim kompanijama iz Srbije o tome da dođu u RS. Već smo se dogovorili da Srbija iz fonda koji ima za podsticanje investicija prema stranim ulagačima, podstakne svoje privredne subjekte da otvaraju pogone u Srpskoj. Sve ono što strani investitori dobijaju u Srbiji sada će dobijati privrednici iz Srbije za otvaranje pogodna u RS“, rekao je Višković za „Novosti.

Privrednici iz Srbije se već javljaju i obavlajju istraživanja tržišta, kaže on i dodaje da očekuje konkretne rezultate ove godine kao i da veliki srpski brendovi otvore proizvodne pogone širom Srpske.

„Zamolio sam predsednika Aleksandra Vučića da pokuša da utiče na kompanije iz Srbije koje imaju sedište u Federaciji BiH da se vrate u Republiku Srpsku. Njihov odlazak nam je napravio znatne gubitke u privednom smislu, jer povrat PDV za te firme ide u federaciju, a Srpska gubi milione“, rekao je on.

Kako je dodao, bar 20 ozbiljnih kompanija iz Srbije sada ima svoje sedište širom BiH, od Mostara, Širokog Brijega do Sarajeva, a u Banjaluci očekuju da se one vrate u Srpsku.

Na konstataciju da su te firme otišle zbog bolje poslovne klime u Federaciji, Višković kaže da to nije tačno i da su uslovi za privređivanje bolji od uslova u Federaciji.

„U jednom momentu jeste situacija na terenu bila zategnuta, ali je sve promenjeno u poslednje tri godine u korist RS. Naša zbirna poreska stopa na primanja je manja nego u FBiH. Cena električne energije je manja nego u FBiH“, rekao je on.

(Tanjug)

Napišite komentar