U trendu

Vlada CG raskinula sedan ugovora o koncesiji za gradnju MHE

PODGORICA – Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroelektrana (MHE), potvrđeno je iz Ministarstva kapitalnih investicija, ministra Mladena Bojanća.

Pored ostalih, raskinut je i ugovor sa kompanijom „Hidra MNE“, koja je u većinskom vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, pise dnevni list Dan.

Takođe, raskinut je ugovor i sa konzorcijumom „Plava hidro pauer“, iza kojeg stoji kontroverzni kosovski biznismen i političar Florin Krasnići, koji je bio i jedan od osnivaca i glavni finansijer OVK, kao i sa konzorcijumom „Bistrica klin enerdži“, u kojem je većinski vlasnik kompanija „BP hidropauer“, u vlasništvu biznismena Žarka Burića.

Raskinutim ugovorima bila je predviđena izgradnja MHE na vodotocima: Đurička rijeka u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu, prenosi portal CdM.

Očekivano, vlada će morati da plati odštetu investitorima, ali još ne znaju koliku. Za to optužuju prethodnu vlast.

“Stihijsko planiranje izgradnje MHE negativno će se u konačnom odraziti na sve građane, budući da je do sada podneto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama”, saopštili su iz ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar