U trendu

Vlada privremeno ograničila cene gasa i smanjila granične vrednosti primarne potrošnje energije

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Kako se navodi u saopštenju vlade, cilj te uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize, a u cilju zaštite privrede i gradjana.

Istakli su da je za obezbedjivanje normalnog snabdevanja svih potrošača prirodnim gasom neophodno da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza, koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Na sednici je usvojena je Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta (SEM) čime je proširen obuhvat Obveznika sistema energetskog menadžmenta.

„Ovom uredbom se bliže utvrdjuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrdjuju Obveznici SEM-a i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste“, piše u saopštenju.

U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše Obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 GWh spuštena na 25 GWh, a u sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 GWh spuštena na 7 GWh.

U javnom sektoru se očekuje godišnja ušteda energije od oko 6,9 GWh na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara.

Od danas, odlukama članova vlade, šest crkava je dobilo status spomenika kulture. To su: crkva Svetog Arhandjela Gavrila u Šopiću, crkva Pokrova presvete Bogorodice u Radljevu, crkva Arhangela Gavrila u Cvetanovcu, crkva Svetog apostola i jevandjeliste Marka u Varni, crkva Svetog arhangela Mihaila u Jabučju i crkva Sabora svetog arhangela Gavrila u Moravcima.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici i zaključak o Aneksu dva Osnovnog ugovora o garanciji Srbije za kreditiranje privrede usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti kovid 19, kao pomoć domaćim preduzećima čije je poslovanje usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije za oko 1.400 preduzeća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar