U trendu

Vlada Srbije da obezbedi podatke o ugovorima AOFI sa Pinkom

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je danas od Vlade Srbije da obezbedi objavu podataka o ugovorima koje je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) sklapala sa kompanijom Pink internešenel od 2013. do kraja 2015. godine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) Nezavisnog udruženja novinara Srbije uputio je posle objave Saveta za borbu protiv korupcije da je AOFI u 2014. dala TV Pink milionski kredit za refinansiranje, zahtev toj agenciji da mu dostavi sve ugovore koji su sklapani sa Pink internešenelom, kao i obaveštenje da li je ta kompanija Željka Mitrovića ispunila obaveze iz ugovora.

Agencija je potvrdila da je ta kompanija njen klijent, da ima višegodišnje zaključene izvozne poslove i da uredno servisira svoje obaveze, a da ostali traženi podaci u vezi s kompanijom Pink internešenel predstavljaju poslovnu tajnu.

CINS je povodom odbijanja AOFI da dostavi tražene podatke, uputio žalbu povereniku za informacije od javnog značaja.

Poverenik u postupku po žalbi doneo rešenje kojim je naložio AOFI davanje traženih informacija od javnog značaja koje se odnose na ugovore sa Pinkom u prethodne tri godine, ali i sa drugim pravnim licima, i zbog odbijanja davanja informacija izrekao Agenciji novčanu kaznu od 200.000 dinara.

„Rešenje je kao i u svim sličnim slučajevima, zasnovano na stavu da su u načelu sva raspolaganja javnim sredstvima apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti. U skladu je sa obavezama organa vlasti koje raspolažu tim sredstvima da te informacije čine dostupnim na proaktivnoj osnovi ili na zahtev gradjana i medija u svim situacijama, a utoliko pre kada su javno iznete rezerve u pogledu zakonitosti poslovanja, kao što je to u konkretnom slučaju učinjeno i od strane Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije“, navodi se u sapštenju poverenika.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza je zatvoreno akcionarsko društvo čiji je jedini akcionar Republika Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.