Zabranjen uvoz najlošijeg mesa

Foto: Beta

Preradjivačka mesna industrija u Srbiji od ove godine ne može da uvozi najlošiju kategoriju mehanički okoštenog mesa (MCM), koje se koristilo u proizvodnji viršli, kobasica, salama i pljeskavica, piše današnja Politika.

Novim pravilnikom o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa, koji je u primeni od 1. januara, onemogućen je uvoz jeftine sirovine na kojoj je mesna industrija ostvarivala veliki profit.

Poslednjih nekoliko godina uvoz u Srbiju najlošije kategorije pilećeg i svinjskog mesa znatno je uvećan, a istovremeno je povećan broj malih proizvodjača jeftinih mesnih preradjevina.

U 2013. godini, kako piše Politika, pet najvećih preradjivača uvezlo je jeftinih mesnih preradjevina u vrednosti 13,5 miliona evra.

Te sirovine su u Srbiju stizale uglavnom iz evropskih zemalja, Austrije, Španije, Danske, Madjarske i Bosne i Hercegovine, po ceni 60 dinara po kilogramu.

(Beta)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • batamrca

    A prodaju kao prvu klasu i malo više. Zato treba zabraniti uvoz uopšte mesa, pa proizvoditi ovde, a ne da jedemo odpad iz Evropske unije. I za to i još za ko zna sta drzava je znala i ćutke prelazila i gledala kroz prste. To je znak neozbiljne države.

Ostavite komentar