U trendu

Završen deo gasovoda Severni tok 2 u nemačkoj zoni

Radovi na izgradnji deonice gasovoda Severni tok 2 u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Nemačke završeni su, javila je danas agencija Dpa.

Pozivajući se na navode kompanije „Severni tok 2 AG“, Dpa je navela da je završena izgradnja deonice duge 2,6 kilometara, prenosi TASS.

Očekuje se da sredinom januara počne izgradnja gasovoda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske, navela je Dpa.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2, kojim će prirodni gas ići od Rusije ka Nemačkoj kroz Baltičko more, nastavljena je 11. decembra.

Bila je obustavljena od kraja 2019. godine kada je švajcarska kompanija za polaganje cevi u more „Olsiz“ (Allseas) prekinula rad zbog američkih sankcija.

SAD su otvoreni protivnik gasovoda Severni tok 2, kao i istočnoevropske zemlje. Vašington navodi da će njegovim završetkom Evropa postati „opasno zavisna“ od Rusije.

Novi gasovod dug 1.200 kilometara, koji će ići gotovo istom rutom kao Severni tok, prelaziće ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja, Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Kapacitet gasovoda biće 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Do sada je završeno 94 odsto gasovoda Severni tok 2 kojim se zaobilaze tranzitne zemlje Ukrajina, Belorusija, Poljska i druge istočnoevropske i baltičke države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.