U trendu

Završeno spajanje FCA i PSA u kompaniju 'posutu zvezdama'

DanaÅ¡njim stupanjem na snagu spajanja globalnih proizvodjača automobila „Peugeot S.A.“ (PSA grupa) i „Fiat Chrysler Automobiles N.V“ (FCA) formirana je nova kompanija „Stellantis“ (italijanski za „posuta zvezdama“).

Trgovanje običnim akcijama kompanije „Stellantis“ će početi u ponedeljak, 18. januara, na berzama Euronext u Parizu i Mercato Telematico Azionario u Milanu, a u utorak i na NjujorÅ¡koj berzi pod berzanskom oznakom „STLA“.

FCA poseduje više brendova, medju kojima Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram i Maserati, a zapošljava blizu 200.000 ljudi širom sveta.

Grupa PSA ima pet auto brendova: Peugeot, Citroen, DS, Opel i Vauxhall i pruşa širok izbor pametnih i usluga mobilnosti pod brendom Free2Move.

Udruşivanjem je nastala po veličini četvrta svetska grupa u proizvodnji autoomobila: 14 brendova nove grupe predstavlja oko devet odsto svetskog automobilskog trşišta, sa osam miliona prodatih vozila 2019.

„Igraćemo vodeću ulogu tokom naredne decenije redefinisanjem mobilnosti kao Å¡to su to činili naÅ¡i očevi-osnivači, s velikom energijom“, rekao je predsednik FCA DÅŸon Elkan početkom januara, pred „istorijsko venčanje“.

BivÅ¡i predsednik odbora PSA i novi izvrÅ¡ni direktor „Stellantisa“ Karlos Tavares u utorak će na prvoj konferenciji za Å¡tampu predstaviti svoju viziju grupe sa 400.000 zaposlenih, a u narednim mesecima će predstaviti i svoj strateÅ¡ki plan.

Izazovi su mnogi: „elektrifikacija“ svih modela, vlasnici koji se zbig posedica pandemije okreću polovnim vozilima ili iznajmljivanju i zdravstvene krize koja oteÅŸava i proizvodnju vozila. Globalna prodaja PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauxhall) opala je za 27,8% 2020. godine.

Matias Hek iz Mudisa pozdravio je spajanje jer grupisanje „poboljÅ¡ava globalnu pokrivenost, mogu sarađivati tehnoloÅ¡ki i u različitim segmentima i ostvariće uÅ¡tede zahvaljujući sinergiji i iskustvu PSA, koji znao kako da odredi pravu cenu i upravlja rashodima“.

PSA i Fiat-Chrisler procenili su da bi sinergijom uštedeli do pet milijardi evra godišnje, kako u proizvodnim troškovima, tako i u istraşivanju. Te uštede medjutim brinu i sindikate i drşave.

Iako se usprotivila Fiatovom braku s Renoom, francuska vlada je sa italijanskom vladom pozdravila nastanak „Stellantisa“.

Međutim, obe strane Alpa pobrinuće se da novi kolos „doprinese i industrijskom zapoÅ¡ljavanju u Italiji i Francuskoj“, uveravali su početkom januara francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer i njegov italijanski kolega Stefano Patuaneli.

Da bi zadrÅŸala kontrolu, Italija čak razmiÅ¡lja da preuzme udeo u „Stellantisu“: „Moguće prisustvo drÅŸave u osnovnom kapitalu nove grupe, slično onom francuske vlade, ne moÅŸe i ne sme biti tabu“, rekao je zamenik italijanskog ministra ekonomije Antonio Misiani za novine „La Republika“. Francuska većč drÅŸava ima 6,2% udela u „Stellantisu“.

Da bi uspešno završile ovo spajanje poštujući pravila konkurencije, dve grupe su smanjile svoju dominaciju u sektoru malih komunalnih vozila.

Takođe su izmenili ugovor tako da njihov savez ostaje „brak jednakih“. FCA je smanjio iznos izuzetne dividende isplaćene svojim akcionarima, sa 5 na 2,9 milijardi evra. PSA se povukao od proizvođača opreme „Faurecia“.

Sa sindikalne strane, većina je prihvatila spajanje koje su smatrali neizbeÅŸnim. Ali ostaju na oprezu. „Vidimo se za godinu dana!“,  rekao je delegat sindikata FO u PSA, Olivije Lefevr. „NaÅ¡e poverenje u budućnost će cele godine biti praćeno budnoÅ¡ću prema adekvatnosti socijalnih i industrijskih politika“ nove kompanije.

Planirana sinergija jee od interesa i za proizvođače delova koji snabdevaju dve grupe.

„Očekivani su izazovi, ali i prilike“, rekao je za AFP Klod Čam, predsednik federacije proizvođača opreme (FIEV). „U oba slučaja, međunarodni proizvođači opreme biće u najboljoj poziciji da udovolje zahtevima. Manji i manje međunarodni i diverzifikovani proizvodjači su najugroÅŸeniji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.