U trendu

Završna izložba rukotvorina, cilj zapošljavanje žena

BEOGRAD – U Kući kralja Petra danas je upriličena izložba „Rukotvorinama do posla“ na kojoj se mogu videti rezultati programa obuka i radne prakse za nezaposlena lica, a čiji je cilj bio da ovladaju tehnikama za izradu tradicionalnih rukotvorina i znanjima potrebnim za uspešan plasman na tržištu protokolarnih i poslovnih poklona.

Cilj obuke koju je pohadalo 110 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) iz Beograda i još osam gradova i opština bio je da se osposobe i uposle nezaposlene osobe koje pripadaju ranjivim grupama.

Ideja je da kao samostalni proizvodaci dobijaju šansu da u kontinuitetu ostvaruju prihode kroz otvaranje zanatske radnje ili angažovanje u zanatskim udruženjima na lokalu i kvalifikuju se za ukljucivanje u inicijativu „1000 žena“ i druge razvojne programe, a u saradnji s Etno mrežom i NALED-om, rekla je predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.

Ona je objasnila da je reč o završnom delu programa obuke koji su realizovani u saradnji sa opštinom Savski venac i uz podršku NSZ, a koju je pohađalo 18 nezaposlenih lica iz Beograda.

Polovina žena se usavršavala u tehnici veza i zlatoveza, a devet žena je prošlo obuku ručnih tkanja koje će koristiti pretežno za izradu suvenira i poslovnih poklona.

U Kući kralja Petra danas je upriličena promocija njihovih radova, a Jovanović kaže da se nada da će uspeti dalje da ih plasiraju uz podršku Etno mreže.

Ona je pozvala institucije i privredu da popslovne partnere obraduju nekom rukotvorinom ili komadom iz programa Etno mreže.

Ova incijativa deo je šireg programa obuke koji podržava NSZ, a u okviru koje je 110 žena iz devet gradova i opština Srbije prošlo obuke kako bi napravile proizvod koji su traženi na tržištu rada kako bi im se pomoglo da stvore izvor prihoda.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, rekao je da ta služba svake godine sprovodi obuke za nezaposlena lica.

„Vodimo računa o tome da to budu zanimanja koja mogu da obezbede veći nivo zaposlenosti i znanja, veština i kompetencija. Nadamo se da im obuke koriste i da zahvaljujući njima mogu da pokrenu svoj biznis ili da nađu posao. Uglavnom je reč o deficitarim zanimanjima“, kaže Martinović.

Ove godine u programe obuke za tržiste rada uključeno je 700 lica, a 110 je učestvovalo u obuci za stare zanate.

Verujemo da će zahvaljujući tome i veštinama koje su stekli moći da nađu mesto na tržistu rada, kaže direktor NSZ i dodaje da je cilj da se sa ovakvim obukama nastavi i u toku iduće godine.

Predsednica opštine Savski venac i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda Irena Vujović istakla je da je smanjenje nezaposlenosti krajni cilj i da ta gradska opština nastoji da podrškom i organizovanjem ovakvih programa tome da doprinos.

„Današnja izložba je kruna svega onoga što su naučnile naše sugrađanke, kako iz ove, tako i drugih opstina i gradova širom Srbije“, rekla je Vujović, te zahvalila predstavnicima Etno mreže i NSZ na organizaciji i podršci ovakvom vidu usavršavanja i edukacije.

Kako kaže, to će doprineti da žene budu konkurentnije na tržistu rada i da se zaposle kako u oblasti tekstilne i modne industrije, tako i kroz mogućnost pokretanja sopstvenog posla.

„Trudimo se da radimo zajednički na ekonomskom oznazizvanju žena“, rekla je Vujović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.