U trendu

Zeleno-levi front: Privatizicija javnog prevoza u Beogradu još jedan koruptivni posao gradske vlasti

Opozicioni Zeleno-levi front je danas ocenio da će nastavak privatizacije javnog prevoza u Beogradu biti još jedan koruptivni posao gradske vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

„Predlog projekta javno-privatnog partnerstva za ustupanje linija javnog prevoza na potezima 100 i 700 usvojio je Privremeni organa grada Beograda ekspresno na telefonskoj sednici iako su njegove nadležnosti isključivo neodložni poslovi u vezi sa normalnim funkcionisanjem grada“, navodi se u saopštenju Zeleno-levog fronta.

Privatizacija linija u tim prvacima na 10 godina po ugovoru vredi više od desetina miliona evra.

„Detaljnim uvidom u analizu ovog javno-privatnog partnerstva koja predstavlja osnov za budući tender kojim će se privatnim prevoznicima ustupiti potez 100 i potez 700 gradskog prevoza, nije bilo moguće naći obrazloženje zašto se uopšte pribegava privatizaciji“, ukazao je Zeleno-levi front.

Ta opoziciona stranka je navela da se poslednjih nekoliko godina na tenderu u Beogradu pojavljuje samo jedan ponuđač i da je ostalim potencijalnim ponuđačima kroz uslove privatizacije dve linije „poslata poruka da ne ulaze u takmičenje za taj posao“.

„Poenta tendera je da imamo konkurenciju jer kada imate šta da izaberete, onda je kvalitet bolji, a i cena može biti povoljnija. Sa druge strane, kada se unapred zna ishod i da konkurencije nema, svaki privatnik će težiti da maksimalizuje profit i ponudiće maksimalnu cenu. To utiče da građani pretplate uslugu i dobiju loš kvalitet, pa tako možemo videti da su autobusi nebezbedni, često se samozapaljuju i nažalost smo imali i smrtni slučaj jer je sa točka privatnog prvoznika na liniji 78 otpao točak“ – izjavio je Zoran Bukvić, koordinator grupe za saobraćaj Zeleno-levog fronta.

Zeleno-levi front smatra da su jedina rešenja za saobraćajne gužve u Beogradu sređivanje javnog saobraćaja, ulaganje u GSP, optimizacija postojećih i uvođenje novih linija, širenje mreže žutih traka i velika ulaganja u šinske sisteme i BG voz, što ta stranka nudi kroz plan „Od kuće do posla za 30 minuta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.