U trendu

Zemljama ZB potrebna ministarstva za regionalnu saradnju

BEOGRAD – Privredne komore zemalja Zapadnog Balkana zalažu se da svih šest vlada osnuju ministarstva za regionalnu saradnju, koja bi 24 časa radila na jedinstvenom regionalnom tržištu, usklađivanju poreskih i fisklanih uredbi, ali i privlačenju stranih investitora.

To je rečeno na Kopanik biznis forumu u okviru panela “Mini Šengen zona – može pokrenuti kriznu regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu”, na kojem su učestvovali savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Đurđević, predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski, predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i savetnik Unije privrednih komora Albanije Besnik Leskaj.

Savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević ističe da je pandemija virusa krona još više pokazala da su privrede regiona povezane i isprepletane, te da svako donošenja odluka u jednoj zemlji, utiče na privredu druge zemlje.

Zbog toga se, kaže, svih šest komora ujedinilo tokom korone kako bi podržali kompanije i omogućili transport robe.

Đurđević dodaje da sve komore u regionu imaju dobru saradnju, ali da je komunikacija tokom korone, ali i van nje, otežana na nivou vlada, koja je, navodi, opterećena politikom.

Kaže i da se zbog toga svih šest privrednih komora Zapadnog Blakan zalaže za stvaranje ministarstva za regionalnu saradnju koja bi se, navodi, na dnevnom nivou bavila problemima koja optrećuju privrednike u regionu.

Ističe da je komunikacija u prvim mesecima korone bila otežana i prema evropskim instituacijama, koje su, podseća, imale odustvo solidarnosti.

Đurđević navodi da u regionu postoji potreba za ukrupnjavanjem, jer je tako privlačniji za strane investitore.

Predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski kaže da su i privrednici pokazali da su heroji ovog vremena, jer su uprkos pandemiji radili, transportovali robu i rafovi nisu bili prazni.

On smatra da je ekonomska kriza izazvana pandemijom zapravo produžetak krize iz 2008. godine, koja se, kako kaže, nikada nije zaustavila.

“Naša privreda je bila ranjiva i pre početka pandemije”, rekao je Azeski i dodao da su paketi mera pomoći privredi bili potrebni i pre pandemije.

Međutim, primećuje, da su uprkos toj “ranjivosti” kompanije u regionu pokazale “žilavost”, ostvarile dobar izvoz u vreme krize i održale likvidnost.

Azeski naglašava da su privrede regiona povezane i da zavise jedna od druge, te da je intenzivnija saradnja između komora i vlada u regionu neophodna.

Pohvalio je inicijativu Komoskog investicionog foruma (KIF) i Vlade Srbije da se vakcinišu privrednici iz regona kako bi mogli da se lakše kreću i nastave sa svojim biznisom.

Naglašava da je takva saradnja potrebna i po svim ostalim pitanjima koja se tiču privrede, zbog čega su, kaže, zemljama regiona potrebna ministarstva za regionalnu saradnju.

“To je alfa i omega našeg budućeg rada”,kaže Azeski.

Dodao je da bi privrede regiona trebalo da poboljšaju nastup na trećim tržištima, na sajmovima, da koriste prednost države koja ima ugovore o slobodnoj trgovini sa ostalim zemljama, kao što Srbija ima sa Rusijom.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović ističe da su komore regiona od starta radile na uklanjanju prepreka koje su se za privrednike pojavile nakon uvođenja restrkicija zbog pandemije virusa korona.

Među njima su, navodi, otežani transport robe, restrkicije za vozače koji su morali u karantin nakon ulaska u drugu zemlju, skidanje sa liste zemalja Zapadnog Balkana sa liste zabrane izvoza medicinskih sredstava i opreme iz Evropske unije.

Ističe da su komore regiona pokazale solidarnost, dok je, dodaje, sa strane EU bila ograničena solidarnost.

Golubović kaže da je Crna Gora ostvarila veliki pad BDP od 15,2 odsto, ali je, dodaje, optimističan da će ove godine ostvariti bolji rezultat.

Navodi da je epidemiloška situacija u Crnoj Gori sada dobra, da su granice otvorene, da za ulazak u Crnu Goru nije potreban PCR test, da su uvedene mere za postupanje ukoliko turista oboli od korone, kao i da država Crna Gora za sve turiste finansira PCR test ako im je potreban za povratak u njihovu zemlju.

Savetnik Unije privrednih komora Albanije Besnik Leskaj navodi da je regionu potrebno da se ujedini i da države regiona ne bi trebalo da gledaju jedne druge kao konkurenciju, već da su regionu konukrencija velike ekonomije – Japan, Kina, Izrael.

Leskaj je pohvalio inicijativu mini Šengen i osnivanje zajedničkog tržišta, jer je to, kaže, “neophodno kako bi region preživeo”.

Naglašava da je prekogranična saradnja mora biti bolja i jača, te ističe da budućnost saradnje u regionu leži i u projektima koji se tiču obnovljivih izvora energije.

“U pojedinim zemljama regiona postoji veliki problem sa elektranama koje rade na ugalj, i tu su potrebne velike investicije da se ove elektrane zamene, zbog toga moramo početi sarađivati zajedno”, kaže Leskaj i dodaje da u tom energetskom sektoru region ne sme da kasni kako troškovi kasnije ne bi bili još veći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar