U trendu

Žig garancije 'Dobro sa Zlatibora' potvrda kvaliteta

Turistička organizacija Zlatibora je na svom sajtu objavila da je žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ potvrda autentičnosti i kvaliteta hrane i drugih proizvoda iz tog kraja, restorana i kategorisanih seoskih turističkih domaćinstva.

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ je registrovan marta ove godine radi povećanja plasmana lokalnih proizvoda, a ima ulogu i u očuvanju autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga zlatiborskog kraja.

Turistička organizacija očekuje da žig „Dobro sa Zlatibora“ podstakne razvoja i proizvodnju lokalnih proizvoda, podizanje nivoa kvaliteta proizvoda i turističkih usluga.

Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ mogu da ponesu i tradicionalni odevni predmeti.

Proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ zadovoljavaju propisane zahteve kojima se osigurava specifičan, viši nivo kvaliteta lokalnih proizvoda. Tako obeleženi proizvodi su iz opštine Čajetina, nastali od sirovina s tog područja, dok sirovina za suvomesnate proizvode može biti s teritorije cele Srbije.

Obeleženi proizvodi moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača i zadovoljiti njihove potrebe.

Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva, kao i restorani koji budu nosioci žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi s kategorizacijom.

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se može dodeliti samo onim proizvodjačima koji uredno vode evidencije o nabavci sirovina, proizvodnji i prodaji proizvoda, i onima koji usluge pružaju i prodaju u skladu sa važećim propisima.

Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ iz Čajetine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.