U trendu

Zvaničnik Vlade Srbije: Beograd će biti domaćin narednog regionalnog Digitalnog samita

Beograd će biti domaćin sledećeg regionalnog Digitalnog samita i do naredne godine bi trebalo da se sprovedu neke od ideja predloženih u Skoplju, i da elektronski identitet koji važi u jednoj zemlji omogući pristup uslugama elektronske uprave u drugoj zemlji, izjavio je danas visoki zvaničnik Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Jovanović, direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, rekao je da je na dvodnevnom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Skoplju govorio o donošenju veoma bitnih zakona o elektronskom poslovanju i o elektronskoj upravi, koji predstavljaju zakonski osnov za digitalizaciju državne uprave i lokalne samouprave.

„Beograd će biti domaćin sledećeg (regionalnog Digitalnog) samita. Dali smo sebi rok da do naredne godine i realizujemo neke od ideja i da elektronski identitet koji važi u jednoj zemlji omogući pristup uslugama elektronske uprave u drugoj zemlji“, rekao je Jovanović novinarima.

Govoreći o predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, na kojem će biti predstavljena „mapa puta“ koja se tiče smanjenja cena rominga, Jovanović je rekao da će biti predstavljeno nekoliko elemenata.

„U intersu svih je da 100 odsto domaćinstava ima širokopojasni pristup internetu. U Srbiji je 2016. je procenat tih domaćinstava bio oko 65. Naš cilj je da u naredne dve, tri godine obezbedimo 100 odsto“, rekao je on.

Druga bitna stavka, kako je rekao Jovanović, je smanjenje rominga, a treći bitan segment elektronska uprava.

Dvodnevni Digitalni samit Zapadnog Balkana završava se danas u Skoplju, a medju učesnicima bili su šefovi vlada država iz regiona, ministri zaduženi za digitalnu agendu i predstavnici Evropske komisije.

Vlada u Skoplju je domaćin samita koji organizuje sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC), u saradnji sa ostalim vladama sa Zapadnog Balkana, EK i nemačkim Ministarstvom ekonomskih poslova i energetike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.