U trendu

Emanuel Makron i Vang Ji razgovarali o saradnji Francuske i Kine

Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se 20. februara u Parizu sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem koji mu je preneo pozdrave kineskog predsednika Si Đinpinga, prenosi Kineska medijska grupa.

Dvojica lidera uspostavila su solidarno međusobno poverenje i iskreno prijateljstvo i predvodili bilateralnu stratešku saradnju, što ima važan i pozitivan uticaj na svet. Ove godine se obeležava 60. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Francuske. To predstavlja značajnu vezu između prošlosti i budućnosti. Dve strane treba da šire korisno i uspešno iskustvo i da zajedno planiraju za sledećih 60 godina kinesko-francuskih odnosa. Kina želi da sa Francuskom insistira na originalnoj odlučnosti, produbi saradnju, kao i da dočekuje budućnost, naveo je kineski ministar.

Praktična saradnja Kine i Francuske donela je važnu korist za dva naroda. Kina insistira na visokokvalitetnom razvoju, unapređenju otvaranja prema svetu na visokom nivou. Kina će dalje otvoriti tržište za sve zemlje sveta, uključujući Francusku. Kina se nada da će Francuska obezbediti jednak i pravedan poslovni ambijent za kineska preduzeća u Francuskoj, izjavio je Vang.

Makron je tom prilikom preneo želje kineskom narodu povodom nove kineske Godine zmaja. On je podsetio na uspešnu posetu Kini prošle godine i izrazio očekivanje za ovogodišnju komunikaciju na visokom nivou.

Francuska se nada da će dve strane iskoristiti francusko-kineski strateški dijalog, realizovati važne saglasnosti koje su postigli dvojica lidera, radi jačanja francusko-kineskih odnosa. Francuska dosledno insistira na politici jedne Kine. Ovaj stav je veoma jasan. Suočavajući se sa globalnim izazovima, Francuska insistira na strateškoj nezavisnosti i želi da sa Kinom jača stratešku saradnju i da zajedno zaštite mir i stabilnost, naveo je Makron.

Vang Ji je dodao da se trenutno međunarodna situacija brzo menja, pojedina pitanja su kompleksna, svetska ekonomija se sporo oporavlja, a pojavili su se različiti izazovi.

Kao nezavisne velike zemlje, stalne članica Saveta bezbednosti UN i važne snage u multipolarnom svetu, Kina i Francuska treba da jačaju stratešku koordinaciju, prodube stratešku saradnju, kao i da daju doprinos globalnom miru i stabilnosti, rekao je.

Kina visoko ocenjuje nezavisnost Francuske. Kina se nada da će Francuska dalje igrati konstruktivnu ulogu u zdravom i stabilnom razvoju kinesko-evropskih odnosa, jačati međusobno poverenje, unaprediti povezivanje interesa, kao i da će zajedno postati stabilne snage na svetu, zaključio je Vang Ji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar