U trendu

Eskobar: Zabrinuti smo da bi bivši lideri DF mogli da budu deo crnogorske vlade

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je danas da je zabrinut činjenicom da bi nekadašnji lideri Demokratskog fronta (DF) mogli biti deo vlade Crne Gore.

Eskobar je na pitanje Pobjede da li su se njegovi stavovi o ulasku koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koju čine patrije bivšeg DF-a, u vladu promenili, indirektno je potvrdio da nisu.

„Odluka o koalicijama i tome ko će ući u vladu nije odluka SAD. Ali javno smo rekli da smo zabrinuti i da ove partije nisu partner SAD“, rekao je Eskobar na brifingu za novinare a uoči posete Crnoj Gori, prenosi portal Pobjede.

On je rekao da je Crna Gora čvrsto na EU puti i da je pozdan saveznik NATO.

„Predstavnici ovih partija, govorili su da će preispitati članstvo u NATO, da imaju nameru da otpriznaju Kosovo što bi izazvalo dodatne tenzije u regionu. Tako da se oni nisu promenili. A kroz mnoge stvari koje radi Andrija Mandić nismo videli posvećenost evroatlantskim integracijama. Tako da jesmo zabirnuti zbog mogućnosti da oni koji ne dele vrednosti kao ostatak koalicije, mogu ući u vladu“, rekao je Eskobar.

On je dodao da će tokom predstojeće posete Crnoj Gori razgovarati sa predstavnicima vlade i iskazati jasnu podršku vladi i njihovim naporima na EU putu.

Komentarišući izjavu Eskobara, predsednik parlamenta i jedan od lidera ZBCG je kazao da „nije lepo mešati se u unutrašnje stvari neke države“.

„Mi vrednujemo svaki stav, pa i ovo što saopštava Eskobar, ali Crna Gora želi da postane članica EU a ne jedna od saveznih država SAD“, rekao je Mandić na sednici skupštine.

On je kazao da je u Crnoj Gori dobrodošao svaki partner i prijatelj koji želi ovoj zemlji da funkcioniše kao uređena demokratska država.

„Mislim da bi bilo lijepo da Eskobar saopšti to što ima, ali da mi naše odluke donosimo u ovom parlamentu, da vlada radi u skladi sa Ustavom i zakonom i da jednom iza nas ostane pravilo da nam vlade sastavljaju oni sa strane“, kazao je Mandić.

On je rekao da ima isti pristup i prema onome što saopšti Eskobar i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslinekov.

Komentarišući izjavu Maslenikova da širenje Evropske unije na Zapadni Balkan znači uvlačenje tih država u konfrontaciju sa Rusijom, on je kazao da je to bio načelan stav koji se odnosi na odnos Rusije prema regionu.

„On nije uperio prstom i rekao ovaj ili onaj političar. Ovaj drugi stav od Eskobara je bio stav koji targetira pojedince i političke strukture koji imaju legitmitet na osnovu biranja od strane građana“, rekao je Mandić.

Kako je dodao, niko tu gde je nije na silu, već voljom ljudi.

„U njihovo ime vodimo politiku. Ovo što priča Eskobar su priče o prošlosti koje smo juče slušali u parlamentu. Priča o budućnosti i naš put ka EU je put koji podržava 80 odsto građana Crne Gore“, istakao je lider ZBCG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar