U trendu

EU menja više ambasadora i specijalnih predstavnika na Zapadnom Balkanu

Šef evropske diplomatije Žozep Borel odlučio je da promeni više ambasadora ili specijalnih predstavnika EU na Zapadnom Balkanu, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na spisku imenovanih ambasadora i specijalnih predstavnika, u koji je RSE imao uvid, nema imena naslednika specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, za koga se nedavno saznalo da će postati ambasador EU u Švajcarskoj.

Ime novog specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine neće biti poznato pre formiranja nove Evropske komisije posle junskih izbora za Evropski parlament. Tu odluku će EEAS doneti u saradnji sa zemljama članicama, najverovatnije ne pre kraja leta.

Prema spisku, koji je generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefano Sanino poslao zemljama članicama Unije, mandat će prestati i šefu Kancelarije EU na Kosovu Tomašu Sunjogu (Tomas Szunyog), koji je i specijalni predstavnik EU za Kosovo.

Sunjoga će zameniti ambasador Estonije pri EU Aivo Orav, koji je ranije bio šef delegacija EU u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Italijanski diplomata Luiđi Soreka biće šef Delegacije EU u Sarajevu, koji takođe ima status specijalnog predstavnika EU, kao i na Kosovu. Soreka je bivši ambasador EU u Albaniji.

Soreka će naslediti Johana Satlera, koji će postati ambasador EU u Crnoj Gori.

Ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis, dosadašnji ambasador Unije u Meksiku.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu.

Ubedljiva većina imenovanih su ili diplomate zemalja članica EU ili službenici EEAS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.