U trendu

EU o Svesrpskom saboru: Suverenitet i ustavni poredak BiH ne mogu biti narušeni

Evropska unija (EU) je danas, povodom deklaracije usvojene na „Svesrpskom saboru“, ukazala da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine (BiH) ne mogu biti narušeni i da će svaka akcija protiv tih principa dovesti do ozbiljnih posledica.

Povodom Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, portparol EU Peter Stano naveo je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Brisel od lidera sa Zapadnog Balkana „očekuje da neguju principe i vrednosti za koje se EU zalaže“.

„Očekujemo od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji da neguju dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti za koje se EU zalaže“, naveo je Stano.

Usvajanje deklaracije na „Svesrpskom saboru“ za RSE je danas prokomentarisao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, rekavši da fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan i na povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem.

Dan ranije, ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila je da zaključci usvojeni na „Svesrpskom saboru“ 8. juna u Beogradu „ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, kako autori tvrde, već namerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH“.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na „Svesrpskom saboru“ deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja „jedinstvenu celinu“.

U deklaraciji se, između ostalog, navodi da je Dejtonski mirovni sporazum „trajno i bitno narušen“ i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

„Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u meri u kojoj oceni kao celishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta“, dodaje se u deklaraciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.