U trendu

EU postigla dogovor o 50 milijardi evra pomoći Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da su države Evropske unije postigle dogovor da Ukrajini pošalju dodatnih 50 milijardi evra pomoći na koji je mađarski premijer Viktor Orban u decembru stavio veto.

„Imamo dogovor. Svih 27 lidera dogovorilo je dodatni paket podrške Ukrajini od 50 milijardi evra u okviru budžeta EU. Ovo zatvara postojano, dugoročno, predvidljivo finansiranje za Ukrajinu“, napisao je Mišel na društvenoj mreži Iks (X).

Dogovoru, postignutom na današnjem samitu lidera EU u Briselu, dugo se protivila Mađarska. Međutim Orban je juče rekao da je spreman da ublaži svoj stav o predloženom paketu pomoći.

Uoči hitnog samita EU, Orban je izjavio da je Mađarska otvorena da se budžet EU iskoristi za predloženi paket pomoći Ukrajini uz garancije da će se svake godine odlučivati da li da se izdvaja novac za novu pomoć ili ne.

Ukrajinski premijer Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalan liderima EU što su uspostavili novi paket pomoći od 50 milijardi evra za njegovu zemlju.

„Veoma je važno da je odluku donelo svih 27 lidera, što još jednom dokazuje snažno jedinstvo EU“, rekao je on.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je sporazum EU o 50 milijardi evra za Kijev „korak istorijskih razmera“.

„To pokazuje da je svaki razgovor o navodnom ‘zamoru’ ili ‘opadanju podrške’ jednostavno lažan. Evropa je još jednom pokazala svoju snagu i sposobnost da donosi važne odluke nezavisno od drugih. EU prednjači i daje primer ostatku sveta koji treba da sledi“, napisao je Kuleba na Iksu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar