U trendu

FERKA: Neregularnosti u predizbornom procesu u Jagodini i Gornjem Milanovcu

Kampanja za fer izbore (FERKA) zatražila je danas hitnu rekaciju Tužilaštva i drugih nadležnih zbog „zabrinjavajućih neregularnosti“ u predizbornom procesu u opštini Jagodina.

U saopštenju se navodi da je Gradska izborna komisija u Jagodini objavila odluku o obrascima za predaju izbornih lista 26. aprila u 21:51:59 na sajtu Republičke izborne komisije (RIK) i da ona stupa na snagu objavljivanjem na sajtu RIK-a.

Ali vladajuća koalicija Jedinstvene Srbije i Socijalističke partije Srbije je pre toga predala svoju izbornu listu – pet sati pre objavljivanja tih obrazaca i objavila vest da je „Jedinstvena Srbija prva predala listu za Jagodinu“, što je preneto u medijima.

Takav redosled događaja, ocenila je FERKA, ozbiljno narušava jednakost i poštenje izbornog postupka, gde se ostalim političkim subjektima nije pružila ista prilika za pripremu i podnošenje izbornih listi u skladu s pravilno objavljenim procedurama.

„Dostavljanje obrazaca pre objavljivanja od strane Gradske izborne komisije strankama na vlasti ne predstavlja samo kršenje izbornih procedura, već i korišćenje državnih institucija i resursa u partijske i političke svrhe sa elementima krivičnog dela i kršenja Ustava Srbije“, stoji u saopštenju.

Pored toga, naveli su, Opštinska izborna komisija u Gornjem Milanovcu još nije dostavila obrasce, dok je Srpska napredna stranka najavila prikupljanje potpisa za danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.