Fon der Lajen: Ako BiH ne sprovede reforme, sredstva EU će biti prebačena u druge zemlje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Sarajevu da je za ulaganje sredstava EU u BiH potrebno da ta zemlja sprovede reforme, upozorivši da će, ako reforme ne budu realizovane, sredstva biti preusmerena drugim zemljama Zapadnog Balkana.

„Ako se provode reforme, onda dolaze i sredstva. Jasno nam je da za reforme treba vremena, ali ako se ne realizuju reforme, sredstva će se prebaciti drugim zemljama Zapadnog Balkana“, rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto.

Ona je istakla da je ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, posebno kad je reč o vladavini prava, izuzetno važno za BiH.

Fon der Lajen je naglasila da EU snažno podržava BiH na evropskom putu i da je novi Savet ministra BiH uradio mnogo u prvoj godini svog mandata.

„BiH treba da deluje jedinstveno. Mi ne možemo dozvoliti nazadovanje u vezi sa našim zajedničkim vrednostima u bilo kojem delu vaše zemlje“, konstatovala je ona.

Ponovila je da je budućnost BiH u EU, kao jedistvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Predsednica Evropske komisije dalje je kazala da investicioni plan EU od 30 milijardi evra za Zapadni Balkan već donosi „sjajne primere“, navodeći da Plan rasta za Zapadni Balkan sadrži četiri principa.

Prema njenim rečima, to se odnosi na otvaranje jedinstvenog tržišta privrednim subjektima sa Zapadnog Balkana, otvaranje granice i kompletiranje regionalnog tržišta, sprovođenje reformi radi bolje inegracije (bolje poslovno okruženje, digitalizacija, priprema privrede za zelenu tranziciju) i, na kraju, investicije koje će sve to da prate.

Predsednica Evropske komisije je naglasila da je ovo odlična ponuda za Bosnu i Hercegovinu.

„Mislim da je ovo prava ponuda koja dolazi u pravom trenutku. Ako uspemo sa svim što nameravamo, imamo mogućnost da udvostručimo privredu u roku od jedne decenije“, istakla je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije danas se u Sarajevu sastala i sa članovima Predsedništva BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.