U trendu

Francuska plaća 12 samohodnih haubica za Ukrajinu i poziva saveznike da joj kupe još 60

 Francuska je danas objavila da je spremna da plati kupovinu 12 dodatnih samohodnih haubica „Cezar“ za Ukrajinu i poziva saveznike da plate još 60 i tako ojačaju vojnu sposobnost Kijeva u ratu protiv Rusije, objavljeno je danas u Parizu.

Ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu je rekao da je za 12 „Cezara“ odobrio 50 miliona evra iz francuskog fonda za podršku Ukrajini. On je to rekao u Parizu povodom frrmiranja „Artiljerijske koalicije“ desetina država čemu je video-vezom prisustvovao njegov ukrajinski kolega.

Dvanaest „Cezara“ koje proizvodi firma „Nexter“ – francusko-nemačka grupa KNDS, biće dodato na 49 koji su već raspoređeni u Ukrajini i šest naručenih koji moraju biti isporučeni „u narednim nedeljama“, navodi Ministarstvo.

Pred predstavnicima 23 zemlje koje podržavaju odbranu Ukrajine, ministar je izneo da Francuska ima kapacitet da proizvede još 60 samohodnih haubica, ili za oko 250 miliona evra što je rekao da mu „izgleda dostupno u budžetima saveznika“.

„Ne postoji alternativa modernoj artiljeriji, moramo da nastavimo sa našim naporima i povećamo proizvodnju municije“, izjavio je iz Ukrajine ministar odbrane Rustem Omerov koji je tokom noći otkazao dolazak u Pariz „iz bezbednosnih razloga“.

„Artiljerijska koalicija“, koju predvode Francuska i SAD, jedna je od komponenti kontakt-grupe za odbranu Ukrajine nazvane „Grupa Ramštajn“, koja okuplja više od 50 država u nekoliko podgrupa – od deminiranja do protiv-vazduhoplovne odbrane.

„Veliki izazov za Ukrajinu je da završi tranziciju sa sovjetske na zapadnu opremu“, prema standardima NATO-a, smatra konsultant za međunarodne rizike Stefan Odran. Artiljerija iz sovjetskog doba je kalibra od 122 mm, a zapadni sistemi imaju veći, od 155 mm.

EU je postavila cilj da do proleća 2024. godine isporuči Ukrajinu milion komada municije, ali, po evroposlanicima, do danas je isporučeno samo 300.000 granata.

Ministar Lekornu je danas pozdravio utrostručenje isporuka francuske municije Ukrajini – sa 1.000 jedinica mesečno, na 2.000 tokom prve godine rata, a što bi ovog meseca trebalo da se poveća na 3.000 granata mesečno.

Rast proizvodnje je omogućen i time što se „reciklira“ barut od municije koja nije korišćena, rekao je ministar novinarima.

Međutim, ove količine su dovoljne samo za nekoliko dana borbe, smatraju stručnjaci koji ukrajinsku potrošnju na bojnom polju procenjuju na oko 200.000 granata mesečno.

Ministar je najavio i isporuku oko pedeset raketa zemlja-vazduh A2SM mesečno od januara, tokom cele godine. Srednjeg dometa, one će moći da se prilagode avionima „sovjetske klase“, kao što su Migovi i Suhoj koje Ukrajina koristi, uveravao je ministar.

Francuska i druge evropske zemlje „nisu dorasle“ očekivanjima Ukrajine kojoj je hitno potrebna municija – izrazili su žaljenje francuski senatori u sredu u izveštaju, pozivajući saveznike Kijeva da povećaju proizvodnju.

Francuska je već poklonila ili prodala 30 „Cezara“ Ukrajini, koja je naručila još šest.

Danska je takođe isporučila 19 primeraka oklopne verzije sa osam točkova. Samohodni „Cezar“, na kamionu,  može da ispaljuje granate od 155 mm na udaljenosti do 40 kilometara.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u utorak ponovio svoju podršku Kijevu čija poslednja vojna kontraofanziva nije dala očekivane rezultate. Najavio je da će u februaru posetiti Ukrajinu, drugi put od početka rata u februaru 2022. godine.

Francuska je „u procesu finalizacije bezbednosnog sporazuma“ sa Kijevom, kakav je u petak zaključen između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine na deset godina, dodao je on, najavljujući nove isporuke „oko četrdeset“ raketa „Skalp“.

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne u subotu je izneo u Ukrajini mogućnost „jačanja njenog kapaciteta za proizvodnju na njenom tlu oružja koje joj je potrebno“.

Skoro dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, front je mesecima praktično zamrznut.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar