U trendu

Fridom haus: Srbija beleži najveći pad u Evropi

Prema ovogodišnjem izveštaju organizacije Fridom haus (Freedom House) za 2023. godinu pad Srbije je najveći pad u Evropi u celini, izjavila je danas ekspertkinja Fridom hausa za Balkan, Aleksandra Karpi.

„Dakle, ne samo na Zapadnom Balkanu i ne samo globalno gledano, već u Evropi, ona (Srbija) bila je lider, nažalost, u smanjenju prava i građanskih sloboda građana“, rekla je ona za Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Slobode u Srbiji opadaju uzastopno 10 godina, tako je ove godine Srbija na 114. mestu po listi Fridom hausa, organizacije sa sedištem u Njujorku.

Srbija je ove godine pala za tri poena, što je sveukupno stavlja u prvu polovinu zemalja u kojima je demokratija u konstantnom padu tokom poslednje decenije.

Aleksandra Karpi je rekla da su izbori u Srbiji „deo priče“ o padu na rang listi.

„Videli smo pad u toj kategoriji zbog pokradenih izbora i mogućnosti da su uticali na rezultate u ključnim izbornim trkama kao što je Beograd. Ali zaista, imajte na umu da je cena ovakvih manipulacija to što je ugrožena sposobnost građana da izraze svoje probleme i učestvuju u demokratskim procesima. I to je bio jedan od razloga za pad, ali je Srbija izgubila ukupno tri boda, što je prilično značajno“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, neki od drugih faktora uključuju opadajuću transparentnost u poslednjih nekoliko godina.

„Javnost sve više nije u mogućnosti da pristupi informacijama o nabavkama, infrastrukturnim projektima i drugim politikama ekonomskog razvoja“, rekla je ona i dodala da je treći faktor pada Srbije pad indikatora privatnih debata, koji je bio rezultat brutalnog omalovažavanja opozicionih političara kao i drugih kritičara režima, otkrića o praćenju opozicionih ličnosti.

Ona je rekla da „sada postoji stvarni strah da li će doći do neke vrste odmazde, ako se dogodi oštro suprotstavljane ovoj vlasti“.

U uvodu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da Srbija je parlamentarna demokratija sa konkurentnim višepartijskim izborima, ali poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) stalno narušava politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva.

„U decembru je koalicija predvođena SNS-om osvojila apsolutnu većinu mesta u parlamentu posle vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora koje su obeležili verodostojni izveštaji o nepravilnostima. Posle izbora ponovo su se pojavili masovni protesti u Beogradu, gde su demonstranti osudili navodne prevare i manipulacije i doveli u pitanje konačne rezultate izbora“, dodaje se u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.