GIK odbio prigovor niške opozicije na konačne rezultate izbora

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu odbila je prigovore opozicije koji se odnose na ukupni izveštaj o rezultatima lokalnih izbora, zbog čega će predstavnici koalicije „Biramo Niš“ i grupe građana „Dr Dragan Milić“ uložiti žalbu Višem sudu u Nišu.

Nosilac izborne liste koalicije „Biramo Niš“ Đorđe Stanković rekao je agenciji Beta da će uložiti žalbu u roku od 72 sata, a da potom Viši sud ima rok od 72 sata da odluči po njoj.

„Ukoliko nam odbiju žalbu, uložićemo novu. Ne želimo da ništa prepustimo slučaju, zato što svaka od tih stvari koje sada radimo trebaće nam kao dokumentacija koju ćemo kasnije priložiti drugim instancama kao što je Ustavni sud, a kasnije i nekom međunarodnom, nakon što iscrpimo sva pravna sredstva u našoj zemlji“, izjavio je Stanković.

On je kazao da je koalicija „Biramo Niš“ podnela primedbu Gradskoj izbornoj komisiji na izveštaj o ukupnim rezultatima lokalnih izbora zato što je „nejasan i kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK-a“, kao i zbog toga što ne postoji nikakav formalni ugovor sa firmom „Big data technology“ koja je radila obradu podataka sa sistemskim greškama.

Po njegovim rečima, grupa građana „Dr Dragan Milić“ podnela je prigovor zbog falsifikovanja rezultata na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana.

„U originalnom zapisniku navedeno je da je glasao 841 birač, a u zapisniku koji je postavljen na sajt Republičke izborne komisije stoji broj 854. Broj glasova koji je dobila Ruska stranka prepravljen je sa pet na šest“, rekao je Stanković.

Gradska izborna komisija i Viši sud u Nišu odbili su sve prigovore i žalbe opozicionih lista i pojedinaca i Komisija je 1. jula saopštila ukupne, odnosno konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niša.

Po broju mandata koje su dobile izborne liste, ti rezultati identični su preliminarnim rezultatima, odnosno pobedu u Nišu odnela je Srpska napredna stranka uz pomoć Ruske stranke.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, prema konačnim rezultatima GIK, dobila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, koalicija „Biramo Niš“ dobila je 10 mandata, koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ po dva mandata, a Ruska stranka jedan mandat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.