Glumac Džordž Kluni pozvao Bajdena da se povuče iz trke za nominaciju za predsedničkog kandidata

 Filmska zvezda Džordž Kluni, koji ceo život podržava Demokratsku stranku SAD, pridružio se danas pozivima partijskom kolegi, američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da se povuče iz trke za reizbor, i to samo nekoliko sedmica pošto je bio zvezda donatorske večeri koja je za Bajdenovu kampanju skupila rekordnu sumu novca.  

Kluni je u autorskom tekstu za Njujork najms napisao da voli Bajdena, ali je ocenio da će demokrate izgubiti i predsedničku trku i svaku kontrolu nad Kongresom ako on ostane u trci za predsedničkog kandidata.

„Nije to samo moje mišljenje; to je mišljenje svakog senatora, pripadnika Kongresa i guvernera sa kojim sam imao privatne razgovore“, napisao je Kluni, domaćin nekoliko krupnih donatorskih konferencija u Holivudu za razne svrhe, uključujući onu za Bajdena iz prošlog meseca.

Klunijeva argumentacija jeste da stranka treba da izabere novog kandidata za predsedničku trkku na svojoj konvenciji sledećeg meseca. Prema njegovim rečima, taj proces će biti „haotičan“, ali će isto tako „probuditi“ glasače u korist stranke.

Kluni je pomenuo potpredsednicu SAD Kamalu Haris, guvernera Merilenda Vesa Mura, guvernerku Mičigena Grečen Vitmer i guvernera Kalifornije Gevina Njusoma kao one čiji glas Amerika sada treba da čuje.

Veći deo članka Kluni je posvetio Bajdenovim godinama, ukazavši na razlike koje je uočio kod 81-godišnjeg predsednika na nedavnoj donatorskoj konferenciji u Los Anđelesu u odnosu na ono što je kod njega viđao u prošlosti.

„Poražavajuće je reći, ali Džo Bajden s kojim sam bio pre tri nedelje na donatorskoj večeri nije bio onaj opaki Džo Bajden iz 2010. godine. Nije čak bio ni Džo Bajden iz 2020. godine. Bio je to isti čovek kojeg smo svi videli u debati“, napisao je Kluni.

Na donatorskoj večeri u Los Anđelesu su pored Klunija učestvovali i Džulija Roberts i Barbara Strejsend, i tom prilikom je za Bajdenovu kampanju skupljeno više od 30 miliona dolara kako bi se mobilisali glasači da ga podrže na izborima za koje mnogi smatraju da su među najbitnijim u američkoj istoriji.

Kluni je više puta pomagao u kampanji koju on naziva „ključnom bitkom u našim životima“.

Portparoli Klunija za sada ne odgovaraju na poruke sa novinarskim pitanjima AP-a, među kojima su kada je odlučio da saopšti svoju odluku da pozove Bajdena da se povuče i kada je poslednji put pričao sa njim.

Bajden odbija da se povuče iz trke za kandidata demokrata za predsednika SAD. 

Pozivi da se povuče postaju sve glasniji nakon njegovog izuzetno lošeg televizijskog duela sa izvesnim kandidatom republikanaca za predsednika SAD Donaldom Trampom koji je održan 27 juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.