U trendu

Harvi Vajsnstajn izlazi u sredu pred sud u prvom koraku ka mogućem ponovnom suđenju zbog silovanja

Holivudski producent Harvi Vajnstajn izlazi pred Njujorški gradski sud iduće nedelje što je prvi korak ka potencijalnom ponovnom suđenju posle poništenja presude iz 2020. godine kojom je kažnjen zbog silovanja.

Najviši sud države Njujork je pre dva dana ukinuo presudu Vajnstajnu (72), osuđenom na 23 godine zatvora zbog silovanja.

Presuda koja je tada proglašena pobedom pokreta „Mitu“ (#MeToo) protiv seksualno nedoličnog ponašanja, poništena je jer po oceni Višeg suda suđenje Vajnstajnu nije bilo pravično.

Iz kancelarije okružnog tužioca Menhetna rečeno je da nameravaju da idu na ponovno suđenje, ali nije precizirano šta će biti na dnevnom redu na ročištu u sredu.

„Učinićemo sve u našoj moći da imamo novo suđenje za taj slučaj, i čvrsti smo u našoj posvećenosti osobama koje su preživele seksualne napade“ – saopštila je u petak kancelarija okružnog tužioca.

Jedna žena zbog seksualnog napada na koju je Vajnstajn bio osuđen, rekla je u petak da razmatra da li će svedočiti na mogućem novom suđenju.

Mimi Hejli je rekla da još razmatra odluku državnog Apelacionog suda o poništenju presude Vajnstanu i da uzima u obzir razne činioce kao što je trauma pripremanja za još jedno suđenje i ponovnog preživljavanja onog što joj se dogodilo.

Ona je rekla ne želi da ponovo doživljava sve to, ali da je spermna da razmotri tu mogućnost da bi ispravno postupila i zato što se to i dogodilo.

Vajnstajn je bio osuđen u februaru 2020. na 23 godine zatvora pošto je proglašen krivim po optužbi za krivično delo prisilnog oralnog seksa s Mimi Hejli, pomoćnicom televizijskog i filmskog producenta 2006. godine, i silovanja jedne mlade glumice 2013. godine.

Odluka Apelacionog suda u Njujorku stavila je Vajnstanov slučaj ponovo na početak, i ročište iduće nedelje je prvi korak ka potencijalnom novom suđenju.

On će, iako je prvobitna presuda poništena, ostati u zatvoru jer je 2022. godine u Los Anđelesu osuđen na 16 godina zatvora zbog drugog slučaja silovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.