U trendu

Humanitarna organizacija ‘Suncokreti’ pomogla početak obnove Dečjeg odeljenja aleksinačke bolnice

Članice humanitarne organizacije „Suncokreti“ iz Aleksinca su u proteklih nekoliko nedelja prikupile materijal neopohodan za obnovu Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Aleksincu, u kome su radovi danas počeli.

Predstavnica „Suncokreta“ Jelena Ivković kazala je za agenciju Beta da su se njihovom pozivu odazvali brojni donatori, kako pojedinci, tako i preduzeća, a odazvali su se i majstori koji će volonterski odraditi čitav posao.

„Prikupljene donacije, kako materijala, novca i aparata premašile su 450.000 dinara. Od dobijenih para kupili smo tri inverter klime i kupićemo, sa popustom, ulazna vrata. Klime su nam posebno važne jer je u odeljenju pretoplo tokom leta“, rekla je Ivković.

Ona je istakla da su se pozivu „Suncokreta“ odazvala sva stovarišta i farbare u Aleksincu, tako da je materijal koji su dobili dovoljan je za sređivanje odeljenja i postavljanje pregradnih zidova.

„Narednih dana će dve velike bolničke sobe biće pregrađene, tako da će se dobiti tri bolničke sobe i trpezarija, koja je i te kako potrebna Dečjem odeljenju“, istakla je Ivković.

Prema njenim rečima, zahvaljujući humanim ljudima dobijena su dva nova inhalatora, pet toplomera, aparat za merenje pritiska, 50 peškira, ormar, deo sanitarija…

„Biće okrečeni i oslikani zidovi i prefarbani dečji kreveti. Od Žandarmerije očekujemo novčanu pomoć kako bi promenili bojler i postavili ventilaciju na bar dva mesta i tako rešili problem vlage u bolničkim sobama“, rekla je Ivković.

Prema njenim rečima, sređivanje Dečjeg odeljenja inicirali su roditelji dece koja su se lečila u tom odeljenju i glavna sestra.

„Dosta dugo taj prostor nije sređivan i naši sugrađani koji su tamo bili sa svojom decom govorili su da su uslovi katastrofalni i da je hitno potrebno nešto preduzeti“, kazala je Ivković.

Ona je dodala da će radove izvoditi desetak majstora iz Aleksinca, a pridružiće im se i Vaska Vasić Koleriko poznati građevinac iz Niša i vlasnica građevinske firme.

„Vaska nam je ponudila svoju pomoć, obišla je odeljenje i dala nam neke korisne savete. Ona nas je motivisala da pozovemo naše Aleksinčanke da i one priskoče u pomoć oko obnove Dečjeg odeljenja“, rekla je Ivković.

Dodala je da će, dok radovi budu trajali, deca kojoj je potrebno bolničko lečenje biti zbrinjavana na Dečjoj klinici u Nišu.

„Prema našim procenama radovi će trajati desetak dana, u zavisnosti od toga koliko će majstora i molera moći da se uključi u akciju. Želimo da sve bude urađeno kako treba i da deca dobiju najbolje moguće uslove za lečenje“, izjavila je Ivković.

Prema njenim rečima, akciju je podržalo i odoborilo rukovodstvo bolnice i obezbedilo obroke za majstore koji će biti uključeni u obnovu odeljenja.

Ivković je podsetila da „Suncokreti“ postoje tri godine i do sada su organizovali humanitarne akcije i bazare za pomoć za lečenje teško obolelih žitelja Aleksinca, a sada su prvi put organizovali obnovu jednog prostora.

U prikupljanje pomoći za onbnovu Dečjeg prostora, dodala je Ivković, uključene su i članice udruženja „Vera, ljubav, nada“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.