U trendu

Islamske zemlje: U Gazi genocid, traže se sankcije protiv Izraela

Organizacija islamske saradnju (OIC) ocenila je danas da je u Pojasu Gaze počinjen genocid i pozvala svih 57 država-članica da uvedu sankcije Izraelu, u usvojenoj rezoluciji na kraju samita u Bandžulu.

U rezoluciji izglasanoj na kraju samita OIC u Bandžulu, u Gambiji, u koju je uvid imala agencija Frans pres, OIC traži od svojih članica „diplomatski, politički i pravni pritisak“ i da uvedu sankcije protiv Izraela na svim „ekonomskim, sportskim, kulturnim i međunarodnim“ nivoima.

OIC takođe poziva na „trenutni, trajni i bezuslovni prekid vatre“ u Pojasu Gaze.

Ta organizacija je pozvala da se obustavi izvoz oružja i municije u Izrael da se to oružje ne bi koristilo za „izvršavanje zločina genocida u Gazi“.

Samo nekoliko afričkih predsednika bilo je u Gambiji na dvodnevnom 15. samitu OIC. Većina zemalja članica je na skup poslala svoje druge predstavnike.

Ta organizacija, osnovana 1969. posle požara džamije Al Aksa u Jerusalimu, ima za cilj povećanje muslimanske solidarnosti, podršku palestinskoj borbi i odbranu muslimanskih svetih mesta.

U novembru 2023. OIC se sastao u Rijadu na zajedničkom samitu sa Arapskom ligom, osuđujući akcije izraelskih snaga u Gazi, ali se uzdržavajući od najave kaznenih ekonomskih i političkih mera protiv Izraela. Tada su se pokazale podele u pogledu odgovora na sukob uz strahovanje od zaoštravanje napetosti u regionu.

Ovog vikenda međunarodna pažnja bila je više usmerena na Kairo gde je do danas bio sastanak o predloženom primirju povezanom sa oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze, ali je završen bez napretka jer Izrael i Hamas ostaju nepopustljivi posle sedam meseci rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.