U trendu

Izlazne ankete: HDZ relativni pobednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj

Koalicija oko vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) osvojila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ali nedovoljno za formiranje vlade, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa objavljeni po zatvaranju birališta.

Savez koji predvodi HDZ imaće 58 mandata u Saboru, a koalicija levog centra okupljena oko opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske 44 mandata, pokazuju izlazne ankete agencije Ipsos.

Treća je lista desničarskog Domovinskog pokreta s partnerima koja je osvojila 13 mandata, zeleno-leva stranka Možemo s partnerima ima 11, a desni Most devet.

U Sabor ulaze i nezavisna lista međimurskog župana Matije Posavca s dva mandata, koliko ima i regionalni Istarski demokratski sabor. Lista Fokus je osvojila jedan mandat, pokazuju ankete koje su objavile nacionalne televizije.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika u Saboru.

Državna izborna komisija počeće od 21.00 da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23.00 očekuju se pouzdaniji rezultati.

Oko 3,7 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru i ko će imati priliku da formira vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.