U trendu

Izlaznost do 17.00 u drugom krugu predsedničkih izbora u S.Makedoniji 42 odsto, na parlamentarnim 47

Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji danas do 17.00 bila je 42,32 odsto, a na parlamenentarnim 46,93 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Predsednik Komisije Aleksandar Daštevski je rekao da je u poređenju sa prvim krugom predsedničkih izbora, održanih 24. aprila, izlaznost veća za 0,01 odsto, a za 7,17 odsto je veća nego u drugom krugu predsedničkih izbora 2019. godine.

Na parlamentarnim izborima je u poređenju sa izborima održanim pre četiri godine izlaznost veća za 8,15 odsto, rekao je predsednik DIK na konferenciji za novinare.

Prema Daštevskom, procenti izlaznosti na predsedničkim izborima do 17.00 dobijeni su na osnovu podataka pristiglih sa 2.040 biračkog mesta, na parlamentarnim sa 1.920 biračkih mesta.

Dodao je da današnje redovne parlamentarne i predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji prate 1.303 makedonska posmatrača, 806 međunarodnih i 83 strana novinara.

Građani Severne Makdonije danas glasaju na dvostrukim izborima na 3.480 biračkih mesta u 80 opština, pravo glasa na predsedničkim ima 1.814.317 birača, a na parlametarnim 1.815.350 birača.

U drugom krugu predsedničkih izbora za mesto šefa države se bore kandidati opoziocione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i vladajućeg SDSM, predsednik Severne Makedonje, Stevo Pendarovski.

Da bi Severna Makedonija dobila predsednika izlaznost mora biti najmanje 40 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predali liste u svih šest izbornih jedinica.

Kandidate u svim izbornim jedinicama imaju koalcija SDSM „Za evropsku budućnost“, VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, najveća albanska partija DUI „Evropski front“, stranke albanske opozicije „Vredi“ i Grom „Hrabro za Makedoniju“, kao i partija „Levica“, „Znam – Za našu Makedoniju“ i „Rodina Makedonija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.