U trendu

Izrael: Uzdržanost SAD o rezoluciji za prekid vatre šteti ratnim naporima

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua saopštio je danas, posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojoj se poziva na prekid vatre u Gazi, da je odluka SAD da ne stavi veto – kontradiktorna stavu te zemlje tokom celog rata.

Kako je ocenjeno, rezolucija podržava prekid vatre bez oslobađanja talaca i šteti ratnim naporima, preneli su izraelski mediji.

U saopštenju se dodaje da rezolucija daje nadu Hamasu da će mu međunarodni pritisak omogućiti da prihvati prekid vatre bez puštanja talaca.

Netanjahu je zbog takvog stava SAD odlučio da otkaže posetu visoke izraelske delegacije Vašingtonu, planiranu za kraj ove nedelje.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi je potom izjavio da su SAD razočarane odlukom Netanjahua da ne pošalje delegaciju sa kojom bi se razgovoralo o velikoj invaziji na Rafu, grad na krajnjem jugu Gaze, gde se od sukoba sklonilo oko 1,4 miliona Palestinca.

„Vrlo smo razočarani što oni neće doći u Vašington da nam omoguće da vodimo razgovore o održivim alternativama kopnenoj operaciji u Rafi“, rekao je Kirbi na brifingu za novinare, prenose izraelski mediji.

Netanjahu je otkazao planiranu posetu pošto su se SAD uzdržale da iskoriste pravo veta i blokiraju rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na prekid vatre, a ne uslovljava ga oslobađanjem talaca.

Poseta je otkazana u vreme kada raste međunarodno protivljenje izraelskoj ofanzivi na Rafu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar