U trendu

Izraelke više neće biti čuvarke u zatvorima nakon optužbi za seksualne odnose sa zatvorenikom

Devojkama na odsluženju vojnog roka u Izraelu više neće biti dozvoljeno da budu čuvarke u zatvorima nakon što je jedna od njih osumnjičena za seksualne odnose sa zatvorenim Palestincem, javili su izraelski mediji.

Kako se navodi devojka, koja je bila pri kraju odsluženja obaveznog vojnog roka, je kao zatvorska čuvarka, navodno bila u takvoj vezi tokom protekle godine.

Ubrzo pošto su objavljeni izveštaji o tome komandatkinja zatvorske službe Izraela Keti Peri i ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir su objavili zajedničko saopštenje da će devojke vojnici „odmah prestati“ da služe kao čuvarke u zatvorima.

Advokat koji zastupa devojku je rekao da je njena klijentkinja pod pretnjom zatvorenika upustila u odnos protiv svoje volje, ali policijski oficir je izjavio da se to ne poklapa sa dokazima.

Zatvorenik, osuđen zbog umešanosti u smrtonosni napad u centralnom Izraelu, je navodno imao telefon u svojoj ćeliji koji je koristio da kontaktira nekoliko čuvarki i razmenjuje fotografije, saopštila je zatvorska služba.

Osumnjičenu je policija ispitivala u četvrtak i ona je rekla da su najmanje četiri druge čuvarke, koje su takođe pri kraju redovnog odsluženja vojnog roka, umešane u nedozvoljene kontakte sa zatvorenikom.

Nije odmah otkriveno gde se taj zatvor nalazi, a komandatkinaja Peri je najavila da će zbog „ozbiljnog incidenta“ zatvorska služba primeniti sve neophodne korake i neće toleristi slučajeve „kršenja moralnih vrednosti“.

Ona je rekla da je oko 1.000 novih čuvara regrutovano da zameni devojke vojnike koje više neće služiti u zatvorima.

Izraelski mediji su kasno sinoć objavili da je to zatvor Ramon na jugu zemlje i da je zatvorenik premešten.

Ministar Ben-Gvir je više puta nastojajo da se zaustavi rad devojaka vojnika u zatvorima, ali su ta nastojanja zaustavljena jer nije bio dovoljno ljudi.

U petak je ocenio da „izveštaj dokazuje potrebu da devojke vojnici više ne treba da čuvaju osuđene teroriste“.

Bivši ministar odbrane Beni Ganc je u avgustu naredio istragu posle optužbi da su osuđeni teroristi napastvovali i silovali devojke vojnike.

Žene u Iuzaelu služe najmanje dve godine vojni rok, a muškarci 32 meseca.

Vojni rok u Izraelu je obavezan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)