U trendu

Janjić: Na jesen će protesti protiv nasilja biti pod mantrom 'Stop mafiji'

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je leto važno za širenje „Protesta protiv nasilja“ po čitavoj Srbiji i za međunarodnu promociju njihovih ciljeva i zahteva, a da očekuje da će na jesen protesti „Srbija protiv nasilja“ biti pod parolom „Stop mafiji“.

Janjić je za beogradski Medija centar rekao da očekuje da će takav protest biti masovniji i po političkoj poruci biti ujedinjen „jedino u stavu protiv vlasti i mantri ‘Odlazi’, upućenoj vladajućem režimu“, i da će tada nastati „i odlučujuća podrška za tranziciju vlasti“.

On je kazao da je glavni izazov i odgovornost pred koordinatorima protesta da li će moći da očuvaju svoje posebne identitete, kao političke stranke i pokreti, a da u isto vreme što širem krugu budućih glasača upute zajedničke poruke.

Kazao je da vlast ignorisanjem svih zahteva građana koji protestuju, pokazuje da „nema volju, spremnosti, a ni sposobnosti da valjano rešava probleme na koje protesti ukazuju“.

Rekao je i da „svaki novi incident, pogotovo bezbednosni, svaka afera ili umešanost vlasti u veze sa organizovanim kriminalom, predstavlja dokaz korumpiranosti vlasti i pojačava brigu za bezbednost širokog kruga građana, čak i pripadnika vojske i policije“.

„Sve u svemu, nesigurna vlast i mnoštvo neispunjenih obećanja podstiče nepoverenje u vlast. A onaj kome se ne može verovati, ne može biti garant sigurnosti. To pak dodatno proširuje strahove, strepnje, nesigurnosti i osećaj ugroženosti građana“, rekao je Janjić.

On je ocenio da od 2012. godine, kada je Srpska napredna stranka došla na vlast, ima zaklinjanja u „evropske integracije“, a da se u isto vreme radilo „izuzetno malo na reformama koje su preduslov članstva“ Srbije u EU.

Ocenio je da je „članstvo u NATO nužna faza na putu u punopravno članstvo EU, to je pravilo“.

Srbija je, reka je Janjić, „svojom jednostranom unutrašnjom političkom odlukom (Rezolucijom Narodne Skupštine) sebe proglasila ‘vojno netutralnom’ i izuzetkom od pravila. Ova neutralnost nema ničeg zajedničkog sa vojnom neutralnošću Austrije, Finske i Švedske. Skorašnjim stupanjem Finske i (uskoro i) Švedske u NATO sve se svelo na izuzetak Austrije koja je članica EU, a da nije članica NATO“, istakao je Janjić.

Ocenio je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova „nužno zlo za vlasti u Beogradu i Prištini“, te se zbog toga može očekivati „da će se spirala krize podizati na viši nivo i obuhvatati sve više problema i umešanih aktera“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар