Javni novac protiv javnog interesa

Javni konkursi za sufinansiranje sadrลพaja u javnom interesu su najizdaลกnija ลกema drลพavnog finansiranja, ali ujedno i jedna od najkontroverznijih tema medijskog sistema. Javni konkursi se primenjuju punih deset godina. Ovaj mehanizam ustanovljen je medijskim zakonima iz 2014. godine, kao vid drลพavne pomoฤ‡i u trenutku kada se drลพava povukla iz direktnog vlasniลกtva nad medijima.

Inicijalno je zamiลกljeno da konkursi budu instrument kojim se podrลพava pluralizam sadrลพaja i odrลพivost medija. U sistemskom smislu trebalo je da budu korektiv trลพiลกta i da javnim novcem nagrade kvalitetnu produkciju koju trลพiลกte ponekad ne vrednuje kao na primer, informativni dokumentarni ili programe na manjinskim jezicima.

Javni konkursi posebno su vaลพni za odrลพivost lokalnih medija. Oni rade u najteลพim finansijskim uslovima, na malom i ograniฤenom trลพiลกtu, na kojem nema dovoljno novca od reklama. Raspodela novca od oglaลกavanja je takva da nacionalni mediji, naroฤito TV i onlajn, povuku ฤak 80-90% reklamnog prihoda. Kako samo trลพiลกte nije dovoljno, drลพava i dalje ostaje vaลพan ฤinilac ukupne finansijske odrลพivosti medija.

Podaci BIRN-a pokazuju da drลพava, na svim nivoima vlasti, od lokalnog do republiฤkog, izdvaja oko 1,6 do 1,8 milijardi dinara (oko 15 miliona evra) godiลกnje kroz javne konkurse. Za proteklih 5 godina, to je viลกe od 8 milijardi dinara javnog novca. Ova suma je viลกestruko manja od novca koji mediji prihoduju kroz trลพiลกte oglaลกavanja, koje je oko 200 miliona evra. S druge strane, to je ubedljivo najveฤ‡i iznos kojim drลพava javno podrลพava rad medija pa je njegova transparenta i nediskriminativna podela od izuztenog znaฤaja za opstanak medija.

U raspodeli novca kroz konkurse uoฤene su razliฤite negativne prakse, koje se kreฤ‡u od nepoลกtovanja konkursnih pravila do korupcije i krupnih zloupotreba.

Najizraลพeniji problem tiฤe se pretvaranja konkursa u instrument podrลกke medijima koji su po svojim vlasniฤkim vezama ili ureฤ‘ivaฤkim politikama bliski vlasti. Na primer, najveฤ‡i dobitnici su TV stanice, pogotovo regionalne, koje i ovako dobijeni novac koriste za proizvodnju sadrลพaja koji je mahom propagandni, odnosno promoviลกe vladajuฤ‡u stranku dok diskredituje opozicione politiฤare i marginalizuje kritiฤku javnost. Na vrhu liste dobitnika je Regionalna TV Novi Pazar, koja je po ovom osnovu dobila viลกe od 235 miliona dinara, a slede je Novosadska TV sa preko 171 milion dinara, Niลกka televizija Belle Amie sa preko 128 miliona i sl.

Tako umesto unapreฤ‘enja kvaliteta javnog informisanja i veฤ‡e dostupnosti, na primer, edukativnog sadrลพaja ili sadrลพaja za mlade, izveลกtavanja o korupciji ili vladavini prava, konkursi postaju mehanizam za podrลกka redovnom radu โ€žprijateljskihโ€œ medija. Mediji koji su kritiฤki nastrojeni prema aktuelnoj vlasti, po pravilu, nemaju pristup ovom novcu.

Drugi veliki paradoks javnih konkursa je i redovno finansiranje tabloida. Kako pokazuje istraลพivanje Raskrikavanja, ลกest vodeฤ‡ih tabloida objavilo je preko hiljadu manipulativnih vesti samo na naslovnim stranama, a istovremeno su dobitnici preko milion evra javnog novca. Kvalitet njihovih projekata uglavnom je kao onaj tabloida Alo! koji je dobio preko 160 miliona dinara u 15 lokalnih samouprava i to za identiฤni projekat โ€œNovi Sad grad buduฤ‡nostiโ€, โ€œKikinda grad buduฤ‡nostiโ€, โ€œVrnjaฤka banja opลกtina buduฤ‡nostiโ€ i sl.

U toku 2023. godine izmenjen je Zakon o javnom informisanju i medijima, krovni propis koji ureฤ‘uje proceduru konkursa, i od kog je medijska zajednica oฤekivala da ฤ‡e institucionalno odgovoriti na ove probleme.

Novine, izmeฤ‘u ostalog, ukljuฤuju proลกirivanje pojma javnog interesa, sa viลกe detalja ureฤ‘ena je procedura imenovanja i rad komisije, utvrฤ‘ena je obavezna analiza potreba lokalne zajednice i na osnovu nje odreฤ‘ivanje tema koje ฤ‡e biti finansirane konkursom, kao i provera sprovedenih projekata. Novi zakon takoฤ‘e propisuje da mediji koji krลกe profesionalne standarde, prema analizi i potvrdama Saveta za ลกtampu, neฤ‡e moฤ‡i da budu finansirani na ovaj naฤin.

Puni efekti primene novog zakona se tek oฤekuju, ali na potencijalne probleme ukazuju rezultati prvih zavrลกenih konkursa. Vidi se drastiฤno smanjenje budลพeta za informisanje u pojedinim lokalnim samoupravama (neke su umanjile iznose desetostruko), a ลกest medija iz Novog Pazara vratilo je novac sa zavrลกenog konkursa jer Regionalna RTV iz ovog grada ostaje najizdaลกnije finansirana medijska kuฤ‡a bez obzira na nova pravila.

Rezultate primene javnih konkursa treba ฤitati u ลกirem druลกtvenom okviru. Oni su deo mehanizma โ€žzarobljavanjaโ€œ medija koje vodi daljem padu medijskih sloboda, tabloidizaciji javnog govora i padu kvaliteta informisanja, kao i opลกtem padu poverenja graฤ‘ana u medije. Srbija je zabeleลพila pad od 7 mesta u odnosu na proลกlogodiลกnje na Indeksu slobode medija Reportera bez granica na kome beleลพi pad i svih prethodnih 10 godina.

Inicijalna namera transformacije javnih konkursa u mehanizam kroz koji drลพava pruลพa finansijsku podrลกku medijskoj industriji i podizanju kvaliteta informisanja, pretvorila se u svoju suprotnost.

Umesto promocije medijske raznolikosti i profesionalizma, novac se ฤesto dodeljuje politiฤki bliskim ili medijima koji tu podrลกku ne zasluลพuju. Poลกto novac ne stiลพe do profesionalnih i kritiฤkih medija koji rade u javnom interesu, javnost ostaje uskraฤ‡ena za kvalitetan medijski sadrลพaj.

Tabloidni i proreลพimski mediji nisu samo najveฤ‡i dobitnici javnih konkursa, oni su istovremeno i najฤeลกฤ‡i dobitnici javnih nabavki, ugovora za oglaลกavanje javnih preduzeฤ‡a kao i drugih finansijskih instrumenata drลพavne pomoฤ‡i. Kroz njihovo poslovanje vidljiv je proces stvaranja mreลพe kontrolisanih medija, od nacionalnih do lokalnih, od javnih servisa do velikih komercijalnih medija, zavisnih od netransparentne i nekontrolisane potroลกnje javnog novca.

Raspodela javnog novca i kontrola drลพavnih resursa su najefikasniji mehanizmi daljeg medijskog โ€žzarobljavanjaโ€œ i sredstvo uticaja kojim se autokratski reลพim sluลพi kako bi kontrolisao ureฤ‘ivaฤke politike, javni diskurs i pristup informacijama od javnog znaฤaja. Drลพava koja viลกe nije vlasnik i dalje je znaฤajan finansijer pa je regulisanje drลพavne pomoฤ‡i, odnosno raspodele javnog novca, preduslov fer uslova na medijskom trลพiลกtu. Tek na ureฤ‘enom medijskom trลพiลกtu mediji mogu razvijati uspeลกne poslove modele opstanka.

Tanja Maksiฤ‡,

Istraลพivaฤica u Balkanskoj istraลพivaฤkoj mreลพi Srbije

Produkcija se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruลพenje novinara Srbije. Stavovi, miลกljenja i zakljuฤci izneseni u projektu nuลพno ne izraลพavaju stavove NUNS i Ambasade SAD, veฤ‡ iskljuฤivo autora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.