U trendu

Kandidati za predsednika S.Makedonije predali liste s potpisima podrške

Svih sedam kandidata za predsednika Severne Makedonije koji su prikupili potpise podrške građana, podnelo je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) liste za učešće na tim izborima u aprilu.

Izbornu listu za predsednika Severne Makedonije danas su – poslednjeg dana za podnošenje, predali kandidatkinja najveće opozicione partije VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja partije Levica Biljana Vankovska i Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i kandidat vladajuće albanske partije Demokratske uije za integraciju (DUI).

Kandidaturu su juče podneli predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski koga podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider partije „Grom“ Stevčo Jakimovski, gradonačelnik Kumanova i lider partije „Znam – Za našu Makedoniju“ Maksim Dimitrievski i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari iz koalicije albanske opozicije „Vredi“ (Vlen).

Rokovnikom za predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji predviđeno je da DIK proveri da li kadidati ispunjavaju uslove predviđene Ustavom i da potvdi liste ako su uslovi ispunjeni.

Za prikupljane potpisa podrške kan didatima za izbore za predsednika Severne Makedonije, koje je traalo od 23. februara do 8. marta, bilo je prijavljeno 15 kanidata, od kojih osmoro nije uspelo da prikupi potrebnih 10.000 potpsa upisanih birača.

Kampanja za predsedničke izbore će početi 4. aprila.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće u sredu 24. aprila, a drugi u sredu 8. maja, zajedno s parlamentarnim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar