Kineski istraživači razvijaju robote koji prolaze kroz krvne sudove

Kineski istraživači su predložili strategiju rotacije na zidu krvnog suda za nevezane magnetne mili-robote kako bi mogli da se kreću suprotno smeru protoka krvi, pokazala je studija objavljena u časopisu IEEE Xplore, prenosi Sinhua.

Kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta, a oko 80 procenata smrti od tih bolesti uzrokovano je srčanim i moždanim udarom.

Uprkos brojnim vrstama mili-robota koji su razvijeni za mini-invazivni tretman kardiovaskularnih boelsti, kretanje u kontra smeru brzog protoka krvi ostaje ogroman izazov zbog nemogućnosti da mili-robot ostane miran i velikog otpora krvi.

Da bi se pozabavili ovim problemima, istraživači sa Šendžen instituta za naprednu tehnologiju pri Kineskoj akademiji nauka i Univerziteta nauke i tehnologije u Hong Kongu predložili su šemu projekta modernih mili-robota i strategiju rotacije na zidu koji bi bili lakši za kliničku primenu.

Kombinovani projekat eliptičnog luka i parabole smanjuje otpor tečnosti za robote za približno 58,5 procenata u poređenju sa konvencionalnim robotima. Obrazac kretanja na zidu omogućava robotima da napreduju duž zida krvnog suda gde je otpor tečnosti manji, dodatno smanjujući otpor za oko 30,7 procenata u poređenju sa klasičnim pristupom kretanja kroz sredinu krvnog suda.

Da bi istražili klinički potencijal nove strategije, istraživači su testirali sposobnost kretanja robota u krvnim sudovima svinja. Otkrili su da je prošao kroz krvne sudove za 26 sekundi, potvrđujući sposobnost robota da se kreće suprotno od smera protoka krvi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.