U trendu

Komisija za zarazne bolesti S. Makedonije prepuručila korišćenje maski u zdravstvenim ustanova

Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije je danas preporučila ponovno obavezno korišćenje zaštitnih maski u zdravsrtvenim ustanovama.

Predsednik tog savetodavnog tela ministra zdravlja Zlate Mehmedović rekao je da na današnjem sastanku Komisije detaljno razmatrana sutuacija sa kovidom 19 u Severnoj Makedoniji i u regionu.

„Posle detaljne analize doneli smo jednu preporuku (Ministrastvu zdravlja i ministru): da se ponovno obavezno koriste maske u zdravstvenim ustanovoma“, rekao je Mehmedović novinarima.

Objasnio je da je ta prepruka je doneta radi smanjenja mogućnosti prenošenja virusa tamo gde su posebno osetljive grupe ljudi koji mogu biti podložni teškim komplikacijama i kod kojih može doći i do smrti.

Komisija za zarazne bolesti, pa rečima Mehmedovića, još nema konačan rezultat da li se radi o novoj varijanti virusa koja se zove „eris“.

„Od Instituta za javno zdravlje dobili smo informaciju da procedura prikupljanja materijala traje dugo jer imaju mali broj, odnosno 112 obolelih od kovida. Potrebno je da se prikupei relevantne količine uzoraka, ne samo iz regiona Skoplja, već i iz drugih regiona“, rekao je Mehmedović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar