U trendu

Kosovske snage bezbednosti i britanska vojska vežbaju na Belizeu

Kontingent Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) učestvovaće u zajedničkoj vojnoj vežbi koja će biti održana na Belizeu, u okviru bilateralne saradnje sa Velikom Britanijom, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Navodi se da je prethodno grupa pripadnika KSB završila obuku pred raspoređivanje u vojno-pomorskoj bazi u Kejp Palu, gde će boraviti u okviru kontingenta pripadnika Oružanih snaga Albanije.

KSB je saopštio da je cilj operativnih i taktičkih priprema bio da na profesionalan način predstavlja Kosovo sa partnerima koji učestvuju na vežbi.

„U vrlo oskudnoj informaciji nije navedeno koliko pripadnika KSB će učestvovati u vežbi, i čije vojske će još biti prisutne, ali je na osnovu fotografija sa obuke moguće zaključiti da će KSB na Belizeu biti zastupljena na nivou pešadijskog odeljenja“, piše u tekstu.

Nije navedena ni tema vežbe ali se od ranije zna da Velika Britanija ima na Belizeu stalno stacioniranu jedinicu za obuku sastava za ratovanje u džungli koja ima 12 uniformisanih pripadnika britanskih oružanih snaga i 100 civila koji su regrutovani od lokalnog stanovništva.

O zajedničkoj vežbi bilo je reči i na sastanku britanskog ambasadora na Kosovu Džonatana Hargrivza i kosovskog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija.

Kosovski ministar odbrane podsetio je da KSB, osim u toj vežbi, učestvuje i u operaciji Interfleks, koja za cilj ima pomoć i obuku pripadnika oružanih snaga Ukrajine i dodao da vojna saradnja Prištine sa Velikom Britanijom ima veliki značaj za nastavak procesa evro-atlantskih integracija i bezbednost regiona.

„Zadovoljstvo kosovskog ministra nije bez osnova jer učešće u operaciji Interfleks i na vežbi sa Britancima na Belizeu ukazuje na to da se politika međunarodne zajednice prema Kosovu menja i da Priština ponovo postaje kredibilan partner, nakon višemesečne krize u odnosima koja se, pre svega, videla u tretmanu KSB“, piše u tekstu.

Portal podseća da je, nakon što je krajem maja prošle godine zvanična Priština mimo dogovora sa međunarodnom zajednicom, iskoristila snage bezbednosti da upadne u zgrade lokalnih institucija na severu Kosova koje su tada napustili tamošnji Srbi zbog problema sa tablicama, odlučeno da jedna od mera bude i otkazivanje učešća KSB u vežbi „Defender Europe 2023“.

Takav odnos međunarodne zajednice trajao je, u nekom obliku, sve do incidenta u Banjskoj krajem septembra.

Nakon toga, krajem godine, objavljeno je da je budžet KSB uvećan za 110 procenata i najavljene su investicije u pojedine savremene sisteme naoružanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar