U trendu

Kreni-promeni: Veliki procenat građana protiv rijalitija i iskopavanja litijuma, uprkos Vučiću

Veliki broj građana je protiv prikazivanja rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i protiv iskopavanja litijuma i bora u Srbiji uprkos neverovatno intenzivnoj kampanji vlasti koja se za to zalaže, rečeno je danas na predstavljaju rezultata istraživanja koje je naručio pokret Kreni-promeni.

Direktor kampanja Pokreta Savo Manojlović je, na konferenciji za novinare, naveo da je za ukidanje rijalitija 43,6 odsto ispitanih, dok 28,1 smatra da je njihovo prikazivanje moguće ali uz strožu kontrolu sadržaja. Protiv ukidanja je 20,4 ispitanih, dok 7,9 nema stav.

Protiv iskopavanja litijuma i bora je 52,8 odsto ispitanih, moglo bi da se dozvoli ako je u skladu sa ekološkim standardima smatra 10,4. Za iskopavanje je 27,9 odsto ispitanih, dok 8,9 nema stav.

Manojlović je podsetio da je taj pokret organizovao prikupljanje potpisa za Narodnu inicijativu kako bi se doneli zakoni vezani za rijaliti programe i iskopavanje litijuma i bora, ali da ih vladajuća većina u Skupštini ignoriše protivno zakonu.

„Meni deluje da Aleksandar Vučić funkciju predsednika države obavlja samo kao hobi dok mu je glavna uloga odbrana rijaliti programa na televizijama za koje se ponaša kao da su njegove privatne, dakle Hepi i Pink. Takođe da je glavni lobista za Rio tinto jer su mu to stalne teme u obraćanju javnosti“, naglasio je Manojlovoć.

Uprkos takvoj kampanji vlasti pokazalo se, rekao je, da se „može doći do građana“, dodajući da Kreni-promeni svojim inicijativama ukazuje na „nasilje u rijaliti programima“, kao i građani pod tim programima prvenstveno misle na „Zadrugu“ i „Parove“.

Poređenje sa nalazima prošlogodišnje anketa o litijumu je, baš zbog ponašanja Vučića, otkrilo da je povećan broj građana koji ne veruju da je Rio-tinto oteran iz Srbije, uprkos odluci Vlade da se ne iskopava litijum, konstatovao je Manojlović.

Kako je navedeno, za istraživanje je angažovana agencija House of Win Beograd, urađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.219 ispitanika, sa područja 28 gradova i 114 opština, u periodu od 8. do 17. juna ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar