U trendu

Kurti s Micotakisom o saradnji, briselskim pregovorima, severnom Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas tokom susreta sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini da Kosovo i Grčka imaju dobre odnosi koji stalno napreduju kako na ekonomskom planu kroz povećanje trgovinske razmene, tako i na političkom, kroz česte posete institucionalnih čelnika.Vlada Kosova je saopštila da su razgovarali i o dijalogu Kosova i Srbije u Briselu, a Kurti je rekao da postoji sporazum i treba ga sprovestii u potpunosti, bez uslovljavanja.

Dodao je da se navršava dva meseca bez incidenata i „nasilnih protesta“ u četiri opštine na severu Kosova.

„Dakle, imamo deeskalaciju situacije u kojoj fokus treba da bude na sprečavanju ponovne eskalacije nasilnih elemenata“, kazao je Kurti.

Micotakis je zahvalio Kurtiju što je u ponedeljak bio na večeri regionalnih lidera i EU koju je organizovao, navodeći da je zainteresovan za jačanje ekonomskih veza i izrazio interesovanje za razne sektore privrede.Kurti je Micotakisu čestitao ponovan izbor za premijera izražavajući spremnost za blisku saradnju o temama od zajedničkog interesa i pozvao ga da poseti Kosovo.

U saopštenju piše da je trgovinska razmena Kosova s Grčkom prošle godine iznosila 308 miliona evra što je povećanje veće od 40 odsto ili za blizu 100 miliona evra u odnosu na 2021. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar