U trendu

Kuzmanović: Krađu glasova opozicija može da spreči samo jedinstvenom kontrolom

Branislav Kuzmanović, predsednik Izbornog štaba koalicije „Ujedinjeni za Beograd“ na prošlogodišnjim izborima, izjavio je danas da krađu glasova na biračkim mestima opozicija može da spreči samo jedinstvenom kontrolom.

Kuzmanović je agenciji Beta kazao da je vlast prošle godine u Beogradu ukrala oko četri odsto glasova, a u unutrašnjosti Srbije sedam do deset odsto.

„Za naredne izbore obuka kontrolora mora da bude jedinstvena, a ne kao prošli put kada su to organizovale stranke svaka za sebe posebno. Opozicioni kontrolori nisu bili u prilici da se upoznaju pre izbornog dana, već tek na biračkom mestu, a neki od njih nisu bili spremni da se bore za svaki opozicioni glas“, rekao je on.

Kuzmanović je naveo da stranka na vlasti ima više modela krađe glasova na biračkom mestu.

„Na 40-50 odsto biračkih mesta kradu glasove koji su van biračkog mesta, tako što od birača pokupe lične karte i glasaju za njih. Bilo je biračkih mesta gde je i po 15 odsto upisanih birača navodno glasalo van biračkog mesta, što je apsolutno tehnički neizvodljivo. Problem je što opozicioni kontrolori nisu reagovali na te očigledne nepravilnosti“, istakao je Kuzmanović.

Dodao je da je utvrđeno i da su članovi biračkih odbora iz partija na vlasti, na kraju glasanja sklanjali opozicione glasove, koristeći neznanje nedovoljno obučenih opozicionih kontrolora.

„Prema našoj analizi, vlast je prošle godine u Beogradu, gde je bila dobra kontrola, uspela da ukrade oko četri odsto glasova, a u unutrašnjosti Srbije sedam do deset odsto. Vlast ima razrađene sisteme za krađu glasova i izborne nepravilnosti, i samo jedinstvena, a ne stranačka kontrola može da spreči izbornu krađu“, naglasio je on.

Kuzmanović je podsetio da je Demokratska opozicija Srbije (DOS) imala jedinstvenu kontrolu na izborima 2000. godine.

„Članovi tadašnjeg izbornog štaba koji su bili zaduženi za kontrolu biračkih mesta imali su ingerencije nad kontrolorima iz svih stranaka DOS-a, a bilo ih je čak 17“, kazao je on.

Naglasio je da niko ne može da garantuje da pojedini kontrolori iz nekih stranaka neće biti „potureni“ iz Srpske napredne stranke (SNS).

„Ne sme se ponoviti situacija uoči prošlih izbora kada su pojedini političari pozivali kontrolore telefonom“, upozorio je Kuzmanović.

Na pitanje Bete kako organizovati kontrolu biračkih mesta u opštinama gde opozicija nema dovoljno razvijenu infrastrukturu, Kuzmanović je kazao da se i taj problem može rešiti ukoliko bi opozicija organizovala jedinstvenu kontrolu glasanja.

„Na primer, ukoliko stranke koje su tehnički organizatori protesta ‘Srbija protiv nasilja’ izađu zajedno na izbore, njihovi predstavnici u izbornom štabu morali bi da budu zaduženi za kontrolore u celoj Srbiji, bez obzira kojoj stranci ili pokretu iz te grupacije pripadaju“, objasnio je on.

Upitan da li su opozicione stranke svesne važnosti jedinstvene kontrole biračkih mesta, Kuzmanović je rekao da na žalost u ovom trenutku ne postoji spremnost za zajedničku kontrolu.

„Kao što nisu bili spremni za jedinstvenu kontrolu biračkih mesta na prošlim izborima, tako nisu spremni ni danas. Stranke dobiju kvote, podele se izborna mesta i onda niko ne odgovara za sve zajedno“, zaključio je Kuzmanović.

Opozicione stranke su u utorak zatražile održavanje vanrednih beogradskih i parlamentarnih izbora do kraja ove godine.

Iz vladajućeg SNS-a je odgovoreno da će izbora biti, ali nije rečeno kojih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar